Spanje

Basisinformatie Spanje via Landen.net en aangevuld met eigen gegevens.

Spanje als land

Spanje is al jaren één van de populairste vakantielanden onder de Nederlandse en Belgische toeristen. Het massatoerisme zoals we dat tegenwoordig in zoveel landen in Europa kennen is feitelijk in Spanje ontstaan toen de Spaanse costa’s in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw zich rap tempo vol lieten stromen met toeristen. De manier waarop het toerisme zich toen ontwikkeld heeft zorgt voor de meest populaire kustgebieden nog steeds voor een imago van betonnen vakantiedorpen waar de echte Spaanse sfeer al jaren geleden plaats heeft gemaakt voor massale hotels, toeristenwinkeltjes en restaurants waar de maaltijden weinig met de authentieke Spaanse keuken te maken hebben. Inmiddels lijkt men in Spanje te beseffen dat naast het massatoerisme er volop interesse is voor de authentieke kant van het Iberische land. Steeds meer toeristen zoeken dan ook de rustigere plaatsen op waar men nog echt kan genieten van het echte leven in Spanje.

Specifiek Spaans
Spanje kent een aantal gebruiken en producten die typisch voor Spanje, een specifieke regio in Spanje of de landen aan de Middellandse Zee zijn. Sommige zijn regionaal, zoals de flamenco die haar roots vindt in Andalusië, anderen vind je door heel Spanje zoals tapas, sangria en de siësta. Hoewel Spanje een duidelijk eigen gezicht en cultuur heeft, is het iets minder uitgesproken van karakter dan Italië. Spanje is meer Europees, meer mondiaal en meer bereid concessies te doen naar bezoekers toe. Deze mentaliteit heeft ervoor gezorgd dat gasten uit veel Europese landen zich meer dan welkom voelen in het zonovergoten Spanje.

Verschillen
Als je Spanje bezoekt zul je na een aantal bezoeken zien dat er niet één soort Spanje bestaat. Zowel in de levenshouding, het dagelijks ritme en de manier van wonen en werken zie je verspreid over het land duidelijke verschillen. De variaties in natuur en klimaat dragen daar ook hun stukje aan bij. Wie Spanje écht wil leren kennen die kan dat niet doen in 1 of 2 vakanties. Zelfs mensen die al meer dan tien keer Spanje bezocht hebben en daarbij totaal andere stukken van het land gezien hebben die zullen nog steeds in staat zijn om een stukje Spanje te ontdekken dat duidelijk anders is dan al het andere dat ze gezien hebben. Als je alleen al de Canarische Eilanden, de Balearen (o.a. Ibiza en Mallorca) en een aantal costa’s wilt leren kennen dan heb je al zo’n vijftien vakanties nodig. Dan heb je nog niets gezien van het binnenland, waar steden zoals Jerez de la Frontera, Madrid en Sevilla ware pareltjes zijn, maar er ook nog tientallen dorpjes en stadjes zijn die op hun manier uniek zijn.

 

Verhuizen naar Spanje

Wij adviseren u  aanvullende informatie over de onderstaande onderwerpen in te winnen. Informatie is op het internet ruim voorhanden.

Huisvesting

Het kopen, huren en verkopen van een huis. Daarnaast informatie over de beschikbare subsidies en de adresgegevens van belangrijke instellingen.

Scholen / onderwijs

Welke scholen zijn er? En wat zijn de regels en lestijden van deze scholen?

Nutsvoorzieningen

Informatie over gas, water, licht, elektra, telefonie, televisie en internet. Daarnaast ook de contactgegevens van de aanbieders vermeld.

Sociale voorzieningen

Zaken als pensioen, uitkering, kinderbijslag en subsidies plus de adresgegevens van belangrijke instanties.

Verzekeringen

Informatie over de verschillende soorten verzekeringen zoals ziektekosten, aansprakelijkheid, auto, boot en meer. Tevens de adresgegevens van verzekeraars.

Belastingen

Welke belastingen moet u betalen? Informatie over wegenbelasting, inkomstenbelasting en meer. Een overzicht van de instanties waar u mee te maken krijgt.

Invoeren

Wat mag u allemaal invoeren? Informatie over het invoeren van vrije goederen, motorvoertuigen, dieren, planten en uitzonderingen.