Verkiezingslogistiek

verkiezingslogistiek stempotlood
Drukte bij de Mondial Verhuisbedrijven

Grote drukte in Den Haag, bevoorrading 272 stembureaus.

Verkiezingslogistiek Mondial Movers
Den Haag, bevoorrading 272 stembureaus.

Verkiezingslogistiek door de Mondial Verhuisbedrijven

Verkiezingslogistiek is het belangrijkste woord rondom de Tweede Kamer Verkiezingen in 2017. Door het hele land zijn de Mondial Verhuisbedrijven bezig om te zorgen dat de Nederlanders op de juiste plek hun stemlokaal, stembussen en stembriefjes vinden.

De gemeentes zorgen dat er gestemd kan worden, maar daar is natuurlijk wel wat voor nodig. Eerst wordt er een keuze gemaakt op welke locaties de bewoners mogen stemmen. Vaak gaat het om scholen, kerken, verenigingsgebouwen. Ook komt het voor dat er losse “cabins”worden geplaatst als stemlokaal.

Vervolgens komen, op zo’n drie dagen rondom de verkiezingsdag de verhuisbedrijven in actie, want alle stemlokalen moeten worden voorzien van tafels, stoelen, stemhokjes, stembussen en uiteindelijk (op de dag van de verkiezingen) van de stembiljetten.

Vaak staan alle materialen al bij de verhuisbedrijven opgeslagen en anders worden ze in de weken voor de verkiezingen verzameld.

Direct na afloop van de verkiezingen worden allereerst de verzegelde stembussen opgehaald en aansluitend begint het terughalen van alle andere materialen.

Door het hele land maken gemeenten gebruik van Mondial Movers. Het kan gaan om het opslaan van materialen, het plaatsen van de stemhokjes of het rondbrengen van de stembiljetten. Maar ook zijn er gemeenten die de complete verkiezingslogistiek uit handen geven, zoals de Gemeenten Den Haag, Zoetermeer en Haarlem

Speciale Software

Om alles in goede banen te leiden is er software ontwikkeld die het  een gemeente mogelijk maakt de vorderingen en acties gedurende de verkiezingsdagen volledig te volgen. Waar zijn de stemhokjes al opgebouwd. Is het stemlokaal bemand? Zijn de stembussen verzegeld? Worden de stembussen opgehaald, staan ze in de verhuiswagen en hoe laat worden ze aangeleverd op het centrale depot?

Gemeenten waar de Mondial Verhuisbedrijven actief zijn; Boxmeer, Ede, Zoetermeer (compleet), Schagen, Maastricht, Haarlem (compleet) en Den Haag (compleet).

In de Gemeente den Haag wordt de door Mondial van der Velde ’t Veentje Verhuizingen ontwikkelde speciale software voor de verkiezingslogistiek volledig ingezet.

Het enige wat de Mondial Verhuisbedrijven – gelukkig – niet kunnen is stemmen, maar ze zorgen er wel voor dat de burgers van Nederland hun stemrecht kunnen uitoefenen.