Duitsland

Basisinformatie Duitsland via Landen.net en aangevuld met eigen gegevens.

Duitsland als land

Duitsland is land in Centraal-Europa met een grondgebied dat 357.021 vierkante kilometer omvat en beïnvloed wordt door een seizoensgebonden gematigd klimaat. Met 82 miljoen inwoners, heeft het land één van de de grootste bevolkingen onder de lidstaten van de Europese Unie en is het thuis van de derde grootste aantal internationale migranten wereldwijd

Een regio bekend onder de naam Germania werd bewoond door verschillende Germanen en is gedocumenteerd vóór AD 100. Vanaf de 10e eeuw vormden de Duitse gebieden een centraal onderdeel van het Heilige Roomse Rijk dat tot 1806 duurde. Tijdens de 16e eeuw werd het noorden van Duitsland het centrum van de Reformatie. In 1949, na Tweede Wereldoorlog, werd Duitsland verdeeld in twee afzonderlijke staten te weten Oost-Duitsland en Duitsland. Duitsland herenigde in 1990. West-Duitsland was een stichtend lid van de Europese Gemeenschap (EG) In 1957, die later de Europese Unie in 1993. Het is onderdeel van de Schengen-zone en voert de Europese munt, de euro, sinds 1999.

Duitsland is een federale parlementaire republiek van zestien staten (Länder). De hoofdstad en grootste stad is Berlijn. Duitsland is een grootmacht met de vierde grootste economie ter wereld gebaseerd op het BNP. Het is de grootste exporteur en een na grootste importeur goederen. Het land heeft een hoge levensstandaard en er is een uitgebreid systeem van sociale zekerheid. Het heeft een belangrijke positie in Europese zaken en onderhoudt een groot aantal nauwe samenwerkingen op mondiaal niveau. Duitsland wordt erkend als een wetenschappelijk en technologisch leider op verschillende gebieden.

Duitsland is een magneet voor een toenemend aantal toeristen van over de hele wereld. Steeds meer mensen kiezen voor een vakantie naar Duitsland. Hoewel het een oppervlakte kleiner dan Frankrijk bestrijkt, is het met ongeveer 82 miljoen inwoners een van de meest dichtbevolkte landen van Europa.
Bezoekers worden aangetrokken door kleine pittoreske stadjes met vakwerkhuizen, grote stadscharme en de rijkdom van kunst en cultuur. Ze zijn verbaasd door het historische verleden, dat tot leven komt door de aanwezigheid van de prachtige kastelen en paleizen.

Verhuizen naar Duitsland

Wij adviseren u  aanvullende informatie over de onderstaande onderwerpen in te winnen. Informatie is op het internet ruim voorhanden.

Huisvesting

Het kopen, huren en verkopen van een huis. Daarnaast informatie over de beschikbare subsidies en de adresgegevens van belangrijke instellingen.

Scholen / onderwijs

Welke scholen zijn er? En wat zijn de regels en lestijden van deze scholen?

Nutsvoorzieningen

Informatie over gas, water, licht, elektra, telefonie, televisie en internet. Daarnaast ook de contactgegevens van de aanbieders vermeld.

Sociale voorzieningen

Zaken als pensioen, uitkering, kinderbijslag en subsidies plus de adresgegevens van belangrijke instanties.

Verzekeringen

Informatie over de verschillende soorten verzekeringen zoals ziektekosten, aansprakelijkheid, auto, boot en meer. Tevens de adresgegevens van verzekeraars.

Belastingen

Welke belastingen moet u betalen? Informatie over wegenbelasting, inkomstenbelasting en meer. Een overzicht van de instanties waar u mee te maken krijgt.

Invoeren

Wat mag u allemaal invoeren? Informatie over het invoeren van vrije goederen, motorvoertuigen, dieren, planten en uitzonderingen.