Na bijna anderhalf jaar van voorbereiding, was het onlangs zover: de verhuizing van het HMC Sara de Bronovo Moeder- en Kindcentrum naar de nieuwe locatie. Hoewel je veel kunt plannen voor een verhuizing, is het op deze afdeling tot het laatste moment afwachten hoeveel (aanstaande) moeders en kinderen er op de verhuisdag zijn. Het team van Mondial Van der Velde Verhuizingen heeft ervaring met grote zorgprojecten en heeft de rust en flexibiliteit om bij te sturen als het nodig is.
Het belangrijkste punt bij een verhuizing is dat de zorg geen hinder ondervindt van de verhuisbewegingen en dat de dag zo rustig mogelijk verloopt voor alle betrokkenen. Daarom wordt er op tijd een start gemaakt met het maken van een planning en het inventariseren van alle wensen en eisen.
Projectleider Mario Rommers heeft inmiddels 20 jaar ervaring met dit soort grootschalige projecten voor ziekenhuizen in heel Nederland en was namens het Haaglanden Medisch Centrum het aanspreekpunt om alles in goede banen te leiden. Het Moeder- en Kindcentrum zou verhuizen naar een nieuw gebouw dat grenst aan het HMC Westeinde.
Draaiboek
Van tevoren had Mario veelvuldig contact met het zorgpersoneel en heeft hij bij diverse werkoverleggen van artsen en verpleegkundigen gezeten om een goed beeld te krijgen. Hoe gaan de nieuwe eenpersoonssuites eruit zijn? Gaat alles van de oude locatie mee naar de nieuwe locatie, of worden er ook nieuwe spullen aangeschaft? Wat is er nodig om alle medische apparatuur te vervoeren en opnieuw aan te sluiten? En welke voorzorgsmaatregelen zijn er nodig als een kind een infectie (zoals het RS-virus) heeft? Uit al deze gesprekken volgde een gedetailleerd draaiboek waarbij per kamer werd beschreven wat er allemaal nodig is.
“Ons uitgangspunt was om een kamer in z’n geheel te verhuizen (dus ook de kleinigheden als ballonnen en kaarten). Op die manier voelt de nieuwe kamer meteen vertrouwd. Daarnaast is voor het personeel alles meteen goed terug te vinden: zij hoeven op de nieuwe locatie niet te zoeken naar welk nachtkastje bij welke kamer hoort.” In totaal zou er 400 kuub (inclusief bedden) verhuisd moeten worden.
Protocollen
Op de verhuisdag was er vanuit Mondial Van der Velde Verhuizingen een team van 17 man aanwezig. De taken waren vooraf helder verdeeld en door middel van vier verschillende kleuren hesjes was het voor het zorgpersoneel duidelijk wie waarvoor verantwoordelijk was.
In totaal zijn er 29 vrouwen en kinderen verhuisd. Bij het verhuizen van ieder bed was er een team samengesteld, bestaande uit een verpleegkundige, een logistiek medewerker en twee verhuizers. Verder was er vanuit Mondial Van der Velde Verhuizingen een floorwalker aanwezig om (onder andere) de lift vrij te houden. “We hadden van tevoren een tijdschema opgesteld waar iedereen zich aan heeft gehouden. Daardoor kon het allemaal goed doorlopen.”
Ook werden de protocollen toegepast, aangezien er een paar kinderen op de afdeling lagen met het RS-virus. Dat betekende onder andere dat er extra aandacht was om alles goed schoon te maken en dat er voor de verhuizers extra persoonlijke beschermingsmiddelen waren.
De enige ‘verrassing’ voorafgaand aan de verhuizing was de geboorte van twee tweelingen, waardoor er voor deze kamers meer mensen nodig waren om deze verhuizing te verzorgen.
“Rustig blijven en goed blijven communiceren met iedereen is het belangrijkste bij dit soort projecten”, vertelt Mario. Hij kijkt met een goed gevoel terug op het project. “De reacties van de zorgmedewerkers waren enthousiast: ze zijn tevreden over de verhuizing en ze zijn uiteraard heel blij met de nieuwbouw waar ze naar toe zijn gegaan.”