In het augustusnummer van het vakblad Verhuizen is er aandacht voor de stichting De Verhuisfamilie. In dit artikel komt de samenwerking met één van de vrijwilligersorganisaties (stichting HiP) aan bod. Lees hieronder het gehele artikel.
Stichting De Verhuisfamilie kan met de hulp van vrijwilligers en verhuisbedrijven mensen helpen die zelf niet de middelen en het sociale netwerk hebben om te verhuizen. Juist deze samenwerking maakt het initiatief bijzonder. Eén van de vrijwilligersorganisaties waar de Verhuisfamilie mee werkt is stichting HiP (Hulp in Praktijk).
HiP is een netwerk van christenen die in de eigen buurt vrijwillig hulp biedt aan mensen in nood. Vraag en aanbod worden door de helpdesk van de stichting bij elkaar gebracht.
“Wij krijgen onder meer hulpvragen van mensen die willen, of soms zelfs moeten verhuizen, bijvoorbeeld omdat ze in de schuldhulpverlening zitten. Wij kunnen daar vrijwilligers voor vinden die helpen met inpakken, maar als zij een verhuizing volledig moeten regelen en uitvoeren wordt dat een te grote klus. De verantwoordelijkheid is daarvoor te groot. Daar komt bij dat deze verhuizingen complex kunnen zijn. Het behelst vaak meer dan een reguliere verhuizing: hulpvragers hebben soms erg veel spullen in huis staan”, vertelt Jelle Sijtsma, werkzaam als landelijk coördinator bij HiP.
Prettige samenwerking
Toen deze stichting werd benaderd door de Verhuisfamilie om samen te werken, werd er dan ook meteen enthousiast gereageerd. “Veel mensen willen graag helpen maar zien erg op tegen de moeilijke klussen. Het is voor vrijwilligers daarom prettig als er professionals van een Erkende Verhuizer bij betrokken zijn. Zij hebben ervaring met verhuizen en kunnen alles in goede banen leiden”, vertelt Jelle. “Wij ervaren de samenwerking als zeer prettig: van onze vrijwilligers krijgen we na afloop ook lovende reacties. Zonder de Verhuisfamilie zouden wij de hulpvragers niet zo goed kunnen helpen.”
De reden voor een aanvraag bij de Verhuisfamilie kan zeer uiteenlopend zijn. “Zo hebben vrijwilligers van HiP wel eens geholpen bij een verhuizing van een samenwonend stel, waarvan de man een psychische beperking heeft en de vrouw een verstandelijke beperking. Wij hebben hen geholpen om over te gaan naar een woning voor begeleid zelfstandig wonen.”
Verhuisklus
Jelle studeerde maatschappelijk werk en is sinds 2008 werkzaam bij stichting HiP. “In mijn kerk werd ik gewezen op het bestaan van deze stichting. Ik ben er aan de slag gegaan omdat ik het een prachtig initiatief vind om op deze manier iets voor de samenleving te betekenen.” Hij begon als helpdeskcoördinator, maar werkt inmiddels als landelijk coördinator. Jelle merkt dat veel mensen graag wat willen doen voor een ander, maar niet altijd weten hoe ze moeten beginnen en wie er in de buurt hulp nodig heeft. “Ze weten daardoor vaak niet zo goed hoe ze het aan moeten pakken. Mensen kunnen zich bij ons aanmelden en daarbij aangeven wat ze graag zouden willen doen. Wij koppelen ze dan aan een hulpvrager.”
Belangeloos
Het zoeken naar helpende handen voor verhuizingen is voor HiP nooit een probleem. “De verhuisklus is overzichtelijk en goed afgebakend. Wij blijven dan ook graag samenwerken met de Verhuisfamilie: het is een mooi initiatief om mensen die in nood zitten te helpen. Bovendien is het fijn dat de Erkende Verhuizers, belangeloos, hun medewerking verlenen.” HiP levert de ‘familie’ en de Erkende Verhuizer de techniek en de vakmensen.