Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Circulariteit centraal bij verhuizing Radboud Universiteit

Vroeger stonden er bij een projectverhuizing weleens grote containers voor de deur om overtollig meubilair naar de stort te brengen. Maar dat beeld is voorgoed verleden tijd. Mondial Van Dijk Verhuizingen streeft er met haar reuse, refurbish en repurposeprogramma naar om zoveel mogelijk te hergebruiken. Voor de Radboud Universiteit was dit een belangrijke reden om voor dit verhuisbedrijf te kiezen.

refurbish repurpose circulair verhuizen

Refurbish

Eind vorig jaar werden drie locaties van de Faculteit Sociale Wetenschappen samengevoegd in een nieuw pand. Een grootschalige verhuizing voor de Radboud Universiteit waarbij er maar liefst 800 werkplekken werden verhuisd. Duurzaamheid staat hoog op de agenda bij de onderwijsinstelling en vormde dan ook de leidraad gedurende het hele traject. Het ontwerp voor de nieuwbouw (volledig energieneutraal) heeft niet voor niets het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL Excellent ontvangen. Naast het ontwerp zelf, werd er bij de planning van de verhuizing gekeken hoe dit zo duurzaam mogelijk uitgevoerd kon worden. Om te voorkomen dat er meubilair werd weggegooid, werd er in eerste instantie gekeken of het mogelijk was om het op te knappen zodat het weer voldoet aan de wensen van deze tijd. Sommige items zijn al tientallen jaren oud en kregen daarom in het ‘refurbish-traject’ een nieuw bureaublad of tafelblad, zodat het weer jaren mee kan. Deze werkzaamheden werden uitgevoerd door de verhuizers van Mondial Van Dijk, die opgeleid zijn om dit professioneel uit te voeren.

Reuse

Bij items waar het refurbish-traject geen optie was, werd er gekeken of het terecht kon in het reuse- (hergebruik door andere organisaties) of repurposekanaal (de materialen gebruiken om een nieuw product te maken). Voor de Radboud Universiteit was dit een belangrijke reden om voor Mondial Van Dijk te kiezen. “Wij wilden geen containers meer voor de deur om spullen weg te gooien. Ik kan het niet maken om bijvoorbeeld 550 vergaderstoelen (die er nog goed uitzien, maar wij niet meer nodig hebben) in de container te doen en naar de stort te laten brengen. We zijn dan ook heel blij dat Mondial Van Dijk dit vraagstuk van ons heeft overgenomen. Zij hebben hier ervaring mee en hebben daardoor het netwerk om het op te pakken”, aldus Jung van den Bos, werkzaam binnen het vastgoedbedrijf van de universiteit.

Repurpose

Waar een gewone opkoper vaak kieskeurig is in wat er wel en niet wordt opgekocht, neemt Mondial Van Dijk standaard alles mee naar de opslagloods. Daar wordt beoordeeld welk kanaal het in gaat (reuse, refurbish of repurpose). “Wij zorgen dat de gebouwen na de verhuizing leeg worden gemaakt en nemen alle zorg uit handen. Circulair denken staat bij ons centraal en wij hebben daar inmiddels veel ervaring mee opgedaan, onder meer bij de verhuizing van de NAVO. Wij weten daardoor dat er veel alternatieven zijn: zo kunnen onze verhuizers van oude materialen nieuwe producten maken die toekomstbestendig zijn”, aldus Peter van den Berg, projectleider bij Mondial Van Dijk Verhuizingen. Het verhuisbedrijf is gecertificeerd voor het Keurmerk Sociale Onderneming en zet zich met deze werkwijze bewust in voor de ambitie van de overheid om in 2050 de economie volledig circulair te laten draaien. Hoe minder er naar de verbrandingsoven gaat, hoe minder het milieu belast wordt. En juist deze aanpak spreekt steeds meer organisaties aan, zoals de Radboud Universiteit. “De werkwijze van Mondial Van Dijk past uitstekend bij de duurzame visie die onze universiteit uit wil dragen. Het is uniek dat zij dit zo oppakken”, aldus Jung.