De verhuizing van het NAVO-hoofdkwartier in Brussel mag met recht het grootste circulaire project in de Europese verhuisbranche worden genoemd. In het kader van duurzaamheid was de ambitie om al het overtollige meubilair een nieuwe bestemming te geven (reuse, recycle en refurbish). Mondial Van Dijk Verhuizingen had als ervaren circulair verhuizer de eer om deze megaoperatie uit te voeren.
De verhuizing van het NAVO-hoodkwartier in 2018 was onvermijdelijk. Het oude pand, waar de organisatie meer dan 50 jaar was gevestigd, voldeed al lang niet meer aan de wensen van deze tijd. In de afgelopen decennia is de organisatie steeds groter geworden: het aantal leden verdubbelde bijna en inmiddels zijn er zo’n 4200 mensen werkzaam op het kantoor. Hoog tijd om te verhuizen naar een groter pand dat toekomstbestendig is. In het ontwerp voor het nieuwe onderkomen vormden duurzaamheid en milieuvriendelijkheid twee belangrijke thema’s. Het pand is dan ook volledig energiezuinig gebouwd: zo wordt bijvoorbeeld het regenwater opgevangen en hergebruikt voor onder meer de groenvoorziening. Daarnaast heeft het gebouw maar liefst 72.000m2 geïsoleerd glas, waardoor de warmte in de zomer buiten wordt gehouden, en in de winter juist vast wordt gehouden.
Office Moving Alliance
Om de grootschalige verhuizing in goede banen te leiden werd er een beroep gedaan op drie Europese verhuisbedrijven die aangesloten zijn bij de Office Moving Alliance: Mondial Movers (Nederland), Pickfords (VK) en AMT (Frankrijk). De OMA is een internationaal netwerk van professionele projectverhuizers. Juist door de intensieve samenwerking kon deze uitdaging op een deskundige manier opgepakt worden. Na een lange periode van voorbereiding vond in 2018 de daadwerkelijke verhuizing plaats naar het nieuwe gebouw, dat een oppervlakte heeft van 250.000m2 (verspreid over 7 verdiepingen). Een enorme operatie waarbij de grootste uitdaging was om de werkzaamheden van de NATO niet te verstoren tijdens de verhuisbewegingen.
Circulair verhuizen
Na de verhuizing was er echter nog een grote uitdaging: een nieuwe bestemming vinden voor de overtollige inventaris, variërend van meubilair tot afgeschreven PC’s. Mondial Van Dijk Verhuizingen (onderdeel van Mondial Movers) heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan in circulair verhuizen en heeft zelfs haar eigen re-use en refurbish programma ontwikkeld. Het streven daarbij is om helemaal niets weg te gooien, ook geen losse materialen.
De overtollige inventaris, waaronder roldeurkasten en vergaderstoelen, kreeg een nieuwe bestemming in diverse Europese landen (zowel bij bedrijven als bij particulieren). Daarnaast zijn er in het kader van ‘refurbish’ onder meer bureaustoelen en tokenstoelen opgeknapt zodat ze nogmaals gebruikt kunnen worden. Mondial Van Dijk heeft zelf het goede voorbeeld te geven door een vergaderruimte hiermee in te richten. Voor de ICT-apparatuur is er contact gezocht met de organisatie Out of use, die ervaring heeft met reuse en recycle van deze materialen.
Prestigieus project
Met deze manier van werken heeft de NAVO het duurzaamheidsaspect in het gehele project als leidraad gebruikt: niet alleen bij de bouwplannen, maar ook in alle facilitaire zaken daaromheen. De verhuizing is daarmee niet alleen een prestigieus project als het gaat om de omvang, maar ook om duurzaamheid.