Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

GGD Gelderland-Zuid kiest ook in drukke tijden voor circulair verhuizen

Onder hoge tijdsdruk toch kiezen voor duurzaamheid. De GGD Gelderland-Zuid heeft, met dank aan Mondial Van Dijk Verhuizingen, op circulaire wijze een nieuwe corona testlocatie ingericht. Maar liefst 88 procent van de benodigde inventaris (zoals bureaus en bureaustoelen) werd geleverd vanuit het unieke re-use en repurpose programma van het verhuisbedrijf.

Wanneer er in kort tijdsbestek een nieuwe locatie ingericht moet worden, wordt er vaak gekozen voor een snelle optie: alles nieuw kopen. Dit is niet alleen duur, maar ook nog eens belastend voor het milieu. Dat het ook anders kan, bewijst de GGD Gelderland-Zuid.
De afgelopen maanden zijn er in hoog tempo diverse testlocaties en een extra bron- en contactonderzoekscentrum ingericht. En vanaf 7 december is alweer de vierde corona testlocatie geopend in de regio. In een grote bedrijfshal zijn vijf testruimten ingericht en kunnen er 900 coronatests per dag worden afgenomen. Voor de inrichting hiervan heeft het facilitair bedrijf van de GGD, in samenwerking met projectleider Sandra van Elk, onderzocht welke opties er zijn. Zo is er bijvoorbeeld gedacht aan het huren van de benodigde inventaris (zoals meubilair). Maar aangezien het onbekend is hoe lang de testlocatie in gebruik is, zouden de kosten daarvan hoog op kunnen lopen.

Re-use en repurpose

Mondial Van Dijk ziet als verhuisbedrijf regelmatig in de praktijk dat na een verhuizing overtollig meubilair weggegooid wordt. Dit kan bij een projectverhuizing om een flink volume gaan. Omdat het zonde is om spullen weg te gooien die nog prima herbruikbaar zijn, heeft het verhuisbedrijf haar eigen re-use en repurpose-programma opgezet. Het doel is om overtollige inventaris in opslag te nemen zodat het later hergebruikt kan worden (re-use). Mocht dat niet mogelijk zijn, dan wordt er gekeken of de materialen een andere bestemming kunnen krijgen (repurpose).
“Wij hebben vanuit ons re-use programma een voorstel tot koop gedaan voor de GGD Gelderland-Zuid. Hierbij hebben we uiteraard gegarandeerd dat Mondial Van Dijk de inventaris weer terug neemt zodra de GGD het niet meer nodig heeft. Dit om ervoor te zorgen dat het daarna weer hergebruikt kan worden. Wat ons betreft is dit de kern van circulair werken: om niets weg te gooien”, vertelt Roel van Dijk van Mondial Van Dijk Verhuizingen.

Inventaris

Met deze actie heeft de GGD maar liefst 88,8 procent van de benodigde inventaris aangeleverd gekregen. Dit varieerde van in hoogte verstelbare bureaus en (re-furbished) bureaustoelen, tot aan statafels en benodigdheden om een kantine in te richten. Daarnaast werden er tal van andere zaken aangeleverd, zoals akoestische panelen (gemaakt van petflessen) en raamfolie. Slechts 11,2 procent van de spullen is nieuw aangeschaft. Dit komt enerzijds doordat sommige items niet voorradig waren bij Mondial Van Dijk en anderzijds omdat sommige spullen vanuit hygiënisch oogpunt nieuw moesten worden ingekocht.   

Last mile

Naast het circulaire aspect, houdt Mondial Van Dijk (gecertificeerd voor het Keurmerk Sociale Onderneming) ook rekening met het verminderen van CO2-uitstoot. Het af- en aanrijden van bezorgers veroorzaakt veel verkeersdrukte en is belastend voor het milieu. Vanuit de ‘hubgedachte’ zijn daarom alle goederen die nieuw moesten worden gekocht, binnen gekomen bij Mondial Dan Dijk (op de locatie in het Land van Cuijk). Van daaruit is alles per project verzameld voor de last mile en vervolgens geleverd op drie locaties in Nijmegen en één Culemborg. Vanwege drukte bij de postorderbedrijven was het nog even spannend of alle spullen (zoals pedaalemmers) op tijd bezorgd zouden worden, maar uiteindelijk is alles geleverd voor de deadline.

Handyman

In de eerste fase van het project was naast het bedrijf Jan Snel (voor het regelen van de tijdelijke huisvesting) alleen Mondial Van Dijk  op locatie aanwezig. Dit betekende dat de handyman van het verhuisbedrijf alle ruimte hadden om aan de slag te gaan en letterlijk alles uit handen te nemen van de GGD. Denk bijvoorbeeld aan klussen als: kapstokken ophangen, folie op de ramen plakken, akoestische panelen plaatsen en stellingen aan de muur bevestigen.
In de tweede fase heeft Mondial Van Dijk de planning volledig afgestemd op de werkzaamheden van de GGD, die inmiddels in volle gang waren (het testen van mensen en het nabellen vanuit het bron- en contactonderzoekscentrum).  “Daarom moesten we overdag geruisloos werken en hebben we, zeker in de afronding van het project, de werkzaamheden ’s avonds uitgevoerd zodat we niet ‘tot last’ waren”, blikt Roel van Dijk terug.

Al met al was het een geslaagd project waarin de partijen elkaar hebben gevonden in het streven naar duurzaam en circulair werken.