Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Onderzoek naar opbrengst zonweringssysteem bij Mondial Movers

Mondial Movers had afgelopen oktober de primeur met de onthulling van de eerste energieopwekkende gevel in Nederland. Het zonweringssysteem Lumiduct van het bedrijf Wellsun heeft transparante zonnepanelen en zorgt ervoor dat er een prettig binnenklimaat is én dat er tegelijkertijd energie wordt opgewekt. Om te kijken hoe hoog het rendement in de praktijk is, zijn vertegenwoordigers van de Radboud Universiteit Nijmegen en de Technische Universiteit Eindhoven langs geweest om sensoren te plaatsen.

Opbrengst zonweringssysteem

Erik Haverkamp en Daan van der Woude van de Radboud Universiteit Nijmegen.

Een prototype van de Lumiduct werd eerder al geplaatst bij de Radboud Universiteit Nijmegen. Het concept is verder doorontwikkeld en is in oktober toegepast bij de nieuwe gevel van het hoofdkantoor van Mondial Movers in Alblasserdam. Het ontwerp is gemaakt door de startup Wellsun. Een bedrijf waar innovatie, creativiteit en duurzaamheid samenkomen. Dit bedrijf deed de afgelopen jaren in samenwerking met de Radboud Universiteit Nijmegen en de Technische Universiteit Eindhoven onderzoek naar de werking van het systeem.

Energie

De Lumiduct bestaat uit transparante zonnepanelen die automatisch de stand van de zon volgen en tegelijkertijd het zonlicht filteren. De panelen zetten het directe, verblindende zonlicht om in energie, maar laten het zachte daglicht door. Met een elektrisch rendement van boven de 30 procent zijn de panelen anderhalf keer zo efficiënt als normale zonnepanelen. Dit terwijl ze tegelijkertijd zorgen voor een selectieve zonwering. Daarmee maken ze een ideaal binnenklimaat mogelijk.

Technische Universiteit Eindhoven

Roel Loonen, Antía Varela en Teun van Oirschot van de Technische Universiteit Eindhoven.

Licht

Nu het zonweringssysteem is geplaatst is het tijd om het komende jaar te kijken hoeveel energie er in de praktijk wordt opgewekt. Om dat te doen is de Radboud Universiteit Nijmegen gevraagd om het systeem te monitoren. In het kader daarvan zijn Erik Haverkamp en Daan van der Woude langs geweest om de eerste sensor te plaatsen. Met behulp van sensoren kan er exact gemeten worden wat er binnenkomt aan licht én wat het effect daarvan is. Er wordt namelijk tegelijkertijd bij Wellsun gekeken hoeveel energie de panelen opwekken.

Binnenklimaat

Duurzaamheid is voor Mondial Movers een belangrijk thema. Het idee van een energieopwekkende gevel past daarom goed bij het verhuisbedrijf. Daarnaast bracht deze gevel ook de oplossing voor een praktisch probleem. Door de glazen gevel kon de temperatuur in de zomermaanden behoorlijk hoog oplopen in het trappenhuis. Met de plaatsing van deze transparante zonnepanelen moet dat probleem nu over zijn. Ze laten wel licht door, maar weren de warmte.

Om te kijken wat het effect precies is op het binnenklimaat waren Roel Loonen, Antía Varela en Teun van Oirschot namens de Technische Universiteit Eindhoven aanwezig op het kantoor van Mondial Movers om diverse sensoren te plaatsen. Op deze manier zal onder meer de lichtsterkte en de temperatuur gemeten worden. De metingen zullen de komende seizoenen continu plaatsvinden om daarmee een goed beeld te krijgen van de resultaten van de Lumiduct-gevel.