Maatregelen Mondial Movers in verband met coronavirus
Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 0% aanbeveling

Beveland Wonen kiest voor circulariteit

Woningcorporatie Beveland Wonen had in het gehele traject rondom haar verhuizing één belangrijke voorwaarde: zo veel mogelijk circulair werken. Dit was niet alleen het uitgangspunt bij de inrichting van het pand, maar ook in de fase na de verhuizing. Mondial Van Dijk Verhuizingen deelt deze passie voor circulariteit en is dan ook uitgekozen om de overtollige inventaris na de verhuizing een tweede leven te geven met het reuse en refurbish-programma.

Het verhuisbedrijf ziet in de praktijk regelmatig dat bij grootschalige verhuizingen lang niet alle materialen mee gaan naar de nieuwe locatie. Om te voorkomen dat de overtollige inventaris wordt weggegooid heeft het verhuisbedrijf haar eigen reuse en refurbish-programma opgezet. Het doel is in eerste instantie om te kijken of de items die overblijven opnieuw gebruikt kunnen worden. Mocht dat niet het geval zijn, dan wordt er gekozen voor ‘refurbish’: de items worden opgeknapt zodat ze weer gebruikt kunnen worden. Deze manier van werken past binnen de visie van Mondial Van Dijk: het verhuisbedrijf is niet voor niets gecertificeerd voor het Keurmerk Sociale Onderneming.
De aandacht voor circulariteit is de reden dat Beveland Wonen heeft gekozen voor Mondial Van Dijk. Beveland Wonen is ontstaan uit een fusie van de woningcorporaties R&B Wonen en RWS. Met het samengaan van beide organisaties is besloten om de twee locaties te verhuizen naar een ander pand in Goes (het voormalige gebouw van de Rabobank).

Intrinsieke motivatie

Voor Beveland Wonen is het belangrijk dat het gebouw ondersteunend is aan de organisatieprincipes: duurzaamheid is daar een belangrijk onderdeel van. “In beide organisaties was circulariteit al een onderwerp wat de aandacht had en waar we de afgelopen jaren al diverse pilots mee hadden gedraaid, bijvoorbeeld op het gebied van circulair bouwen. We merken dat het daardoor een thema is wat gedragen wordt door onze medewerkers. Toen wij zelf de plannen aankondigden om te gaan verhuizen was een van de eerste reacties van het personeel dan ook: ‘we gaan toch niet alles weggooien he?’”, vertelt Reinier de Jonge, programmadirecteur Vastgoed en Bedrijfsvoering bij Beveland Wonen. En dat was ook zeker niet de bedoeling. Sterker nog: om het circulair werken in het hele proces door te kunnen voeren zijn er bewust partijen geselecteerd die intrinsiek gemotiveerd zijn om met circulariteit aan de slag te gaan. Te beginnen bij de architect, Jelmer Tuinhof en binnenhuisarchitect Berith Keiser.

Ontwerp

Het pand waar Beveland Wonen naar toe zou verhuizen was het voormalige onderkomen van de Rabobank. De opdracht aan de architect was om de sfeer van een statig bankgebouw om te toveren naar een circulair kantoor, waarbij duurzaamheid en transparantie leidend zijn. “De architecten hebben voorafgaand aan het project een minutieuze inventarisatie gemaakt van wat we hadden in de twee kantoren én wat we over mochten nemen van de Rabobank. Ons uitgangspunt was dat we zoveel mogelijk wilden hergebruiken”, vertelt projectmanager Robert de Ridder. Creativiteit en innovatief denken zijn daarbij twee belangrijke pijlers. Per item is er gekeken of het in de huidige staat mee kan (zoals de elektrisch verstelbare zit/stabureaus van de Rabobank) of dat het aanpassingen nodig had (het op maat maken van kasten). Ook het bouwteam onder leiding van aannemersbedrijf Schrijver heeft daar een belangrijke rol in gehad. Daarbij was er niet alleen aandacht voor het meubilair, maar ook voor materialen zoals plafondplaten, kozijnen en onderdelen van technische installaties. Bijzonder is ook het hergebruik van sloophout uit oude huurwoningen, voor de entreehal, de balie en een vergadertafel.
“Hoewel er veel mogelijk is, moet je soms ook tot de conclusie komen dat je niet alles zelf kunt hergebruiken. Bijvoorbeeld als de kosten te hoog zijn om iets aan te passen naar de nieuwe afmetingen van het gebouw”, aldus Robert.

Uitstraling

In september vorig jaar werd het pand opgeleverd en kon de verhuizing plaatsvinden. “Hoewel er veel is gewerkt met tweedehands materiaal, heeft het kantoor toch een splinternieuwe uitstraling gekregen. Mensen zijn verrast hoe mooi het is geworden. Ondanks het gebruik van verschillende materialen is het geen ratjetoe en dat is een compliment aan onze architecten”, aldus Reinier. “Je ziet dat als je aan de voorkant je principes duidelijk neerzet, dat het door alle partijen opgepakt wordt. We zijn er trots op dat we, ondanks de tijdsdruk waarbinnen de verhuizing plaats moest vinden, aandacht hebben kunnen schenken aan circulariteit.”