Geïnspireerd door het enthousiasme van Mondial Van Dijk Verhuizingen heeft de stichting Sint Josephscholen ervoor gekozen om na de verhuizing van een locatie het overtollige meubilair ‘circulair op te ruimen’. Oftewel: redden van de verbrandingsoven door het een nieuw leven te geven. Het verhuisbedrijf uit Beugen heeft hiervoor een uniek re-use- en re-purposeprogramma opgezet. “Dat een verhuisbedrijf dit voor ons kan regelen, is alleen maar van meerwaarde.”
Aan het woord is Pieter Tiggelaar, werkzaam als beleidsmedewerker huisvesting bij de stichting Sint Josephscholen in Nijmegen. Tijdens de herfstvakantie stond de verhuizing van kindcentrum TOON (260 leerlingen) op de planning. Aangezien het meubilair gedateerd was en niet meer aan de eisen van deze tijd voldeed, werd besloten om het niet mee te nemen naar de nieuwe locatie. Waar het normaal gesproken naar de afvalcontainer wordt gebracht, besloot men nu om te kiezen voor een milieuvriendelijke oplossing.
Circulair opruimen
De school wil daarin het goede voorbeeld geven en een steentje bijdragen aan een beter milieu voor de toekomstige generatie. “Scholen worden steeds energiezuiniger en we proberen bewuster met afval om te gaan. In het kader daarvan willen we niet meer zomaar spullen naar de stort brengen maar willen we kijken of er andere mogelijkheden zijn”, aldus Tiggelaar.
Mondial Van Dijk Verhuizingen heeft circulair ondernemen hoog in het vaandel staan en heeft in het kader daarvan een duurzame werkwijze ontwikkeld: circulair opruimen. Het doel is om een nieuwe bestemming te vinden voor het overtollige meubilair. De werkwijze is gebaseerd op de inmiddels bekende 10 R’en van circulariteit, waaronder re-think, re-use en re-purpose. Per item wordt er gekeken welke ‘stroom’ het meest geschikt is.
Overtollig meubilair
Om de klant volledig te ontzorgen neemt het familiebedrijf deze taak op zich. “Een verhuisbedrijf hoeft dit niet te doen. Dat Mondial Van Dijk Verhuizingen dit toch oppakt is alleen maar mooi: het laat zien dat je ook op een andere manier met overtollig meubilair om kunt gaan.” Voor de school is na afloop een rapport gemaakt waarin er per item wordt aangegeven wat ermee gebeurd is. Zo zijn er onder meer stoelen terecht gekomen bij gastouders en bij opa’s en oma’s, die samen met de (klein)kinderen het meubilair hebben geschilderd. Daarnaast zijn er diverse leerlingensets gedoneerd aan scholen en kerken in Zambia.
Uiteindelijk werd slechts 0,24 % van het totale volume verwerkt als restafval. Een mooie prestatie!