Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Terugblik op verkiezingen in coronatijd

Het organiseren van de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2021 was een grotere uitdaging dan ooit vanwege alle coronamaatregelen. Mondial Movers ondersteunde diverse gemeenten bij de verkiezingslogistiek: van het opbouwen van honderden stembureaus (volledig coronaproof) tot het bezorgen van de stembiljetten. “Ons doel was om ervoor te zorgen dat iedere kiezer veilig zijn stem uit kon brengen”, aldus Ellen Olthof, projectleider verkiezingen bij de gemeente Zoetermeer.


De organisatie van de verkiezingen in maart dit jaar mag met recht een megaoperatie worden genoemd. Voor het eerst in de geschiedenis mochten kiezers drie dagen stemmen en was het voor een kwetsbare groep mensen mogelijk om per brief een stem uit te brengen. En de grootste uitdaging? Ervoor zorgen dat alle stemlocaties volledig volgens de coronarichtlijnen zijn ingericht.

Verkiezingen in coronatijd

Om de verkiezingen in coronatijd veilig te organiseren kwam het projectteam vorig jaar zomer al bij elkaar. Hoewel iedereen nog onwetend was over de duur van de pandemie, werd er al wel rekening mee gehouden dat de verkiezingen anders dan anders zouden gaan verlopen. “Veel van onze stemlocaties konden we nu niet gebruiken omdat de ruimte simpelweg te klein was om 1.5 meter afstand van elkaar te kunnen houden. Dat betekent dat we al vroeg op zoek zijn gegaan naar nieuwe locaties”, vertelt Ellen Olthof. Er werd gekeken naar grotere ruimtes zoals sporthallen, en naar terreinen die geschikt zouden zijn als pop-up locatie.

De volgende stap was om alle benodigde materialen tijdig te bestellen. Rode potloden, kuchschermen, desinfecteerzuilen en stickers om mensen te attenderen op de 1.5 meter afstand: een stembureau is niet zomaar coronaproof ingericht. Voor gemeenten was ook het regelen van een goede bezetting van de stembureaus een enorme opgave: sommige trouwe vrijwilligers haakten bijvoorbeeld af omdat ze zelf tot een risicogroep behoren. Daarnaast was er dit jaar een grotere reservelijst dan normaal voor het geval dat stembureauleden op het laatste moment vanwege coronaklachten af zouden zeggen. Kortom: in de voorbereiding kwam er al behoorlijk wat extra werk op het projectteam af.

Strenge voorwaarden

Het team van Mondial Verhuisbedrijf Henneken is al jarenlang partner van de gemeente bij de verkiezingen en was ook nu vrij vroeg in het proces betrokken om een draaiboek te maken. De verhuizers zorgen in de week voorafgaand aan de verkiezingen dat de stembureaus worden ingericht, de looproutes worden aangebracht en alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van kuchschermen en het aanbrengen van stickers om kiezers te wijzen op de 1.5 meter afstand. Daarnaast zorgen de teams voor het bezorgen en ophalen van de stembiljetten. “Logistiek gezien is het een grote klus om drie dagen lang verkiezingen te organiseren. Het verhuisbedrijf was niet alleen verantwoordelijk voor het leveren van de materialen maar ook voor het correct inrichten van de stembureaus. Daar zijn strenge voorwaarden aan verbonden vanuit het ministerie”, vertelt Ellen. “Het is voor ons prettig om samen te werken met Mondial Verhuisbedrijf Henneken: ze zijn flexibel, betrokken en denken met ons mee. Wanneer het nodig is kunnen ze ook opschalen. Ik heb het volste vertrouwen in de efficiency waar zij mee werken.”

Veilig stemmen

Op de verkiezingsdagen zelf was het, wederom vanwege corona, vooral spannend of de gewenste bezetting van de stembureaus gehaald werd. “Wij werken met een speciale VerkiezingsApp waarmee wij vanuit de controlekamer van de gemeente onder andere kunnen zien of alle stembureaus volledig bezet zijn, of alles is ingericht volgens de richtlijnen en of er nog voldoende stembiljetten zijn. Vroeger moesten we alle voorzitters van de stembureaus bellen voor deze informatie, nu kunnen wij dit (op afstand) allemaal zien. Dat geeft rust”, aldus Ellen. Zij werkt al 25 jaar bij de gemeente Zoetermeer waarvan de laatste vijf jaar in het projectteam verkiezingen. Ze maakte dit jaar de meest intensieve verkiezingen ooit mee, met werkdagen van 17 tot 22 uur. “Ik hou ervan om onder tijdsdruk te werken: om samen met een klein en hecht team ergens naar toe te werken. Je weet waar je naar toe werkt en wanneer je moet pieken. Ik ben zo trots op iedereen die heeft meegeholpen en dat we het voor elkaar hebben gekregen. Verkiezingen zijn zo belangrijk, het is mooi om iets te kunnen betekenen voor de democratie en om na afloop complimenten te krijgen van kiezers dat ze veilig hun stem uit hebben kunnen brengen.”