Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Mondial Movers ondersteunt bij logistiek rondom verkiezingen

Het organiseren van de verkiezingen is voor gemeenten een grote logistieke uitdaging. Mondial Movers kan daarbij op tal van manieren ondersteuning bieden: van het inrichten van stembureaus tot het op maat zagen van loopplankjes om alle gebouwen rolstoeltoegankelijk te maken. Bovendien heeft Mondial haar eigen app ontwikkeld waarmee het verloop van de verkiezingen gemonitord kan worden.

verkiezingen
Rob de Graaf, coördinator verkiezingscentrum Den Haag.

Dit jaar zijn er in korte tijd maar liefst drie verkiezingen: op 20 maart waren de gecombineerde provinciale staten- en waterschapsverkiezingen en op 23 mei kan er gestemd worden voor het Europees Parlement. In de gemeente Den Haag moeten er 260 stembureaus ingericht worden.
Rob de Graaf werkt nu zo’n vier jaar bij de gemeente Den Haag als coördinator bij het verkiezingscentrum en staat hiermee voor een mooie uitdaging: drie verkiezingen in drie maanden tijd. Zijn ogen beginnen te stralen zodra hij meer vertelt over de verkiezingsdag. “Ik heb zelf een achtergrond in de logistiek en het is voor mij dan ook een feestje om de verkiezingen te mogen organiseren. Een prachtige dag waar we als team naar toe leven. Alleen met een sterk team en sterke partners kun je dit voor elkaar krijgen. Het is mooi om gezamenlijk zo’n prestatie neer te zetten.”

Veelzijdig

Mondial Movers is in diverse gemeenten dé partner als het gaat om het ondersteunen bij verkiezingen. In de gemeente Den Haag wordt er samengewerkt met Mondial Van der Velde ’t Veentje Verhuizingen. Zij nemen vooraf met alle stembureaus contact op om af te stemmen wanneer ze langs kunnen komen om de stemhokjes in te richten. Dat is al een hele opgave, want bij veel gebouwen (scholen, buurtcentra etc.), zijn de ruimtes tot op het laatste moment hard nodig voor de eigen activiteiten. “Het is een complexe planning voor Mondial. Zij moeten er uiteindelijk voor zorgen dat alle stembureaus ingericht zijn en dat het volgens alle richtlijnen is gebeurd. Er zijn bijvoorbeeld voorschriften als het gaat om de afstand tussen de tafel ten opzichte van de stemhokjes.
Daarnaast let Mondial ook op de veiligheid. Zo kunnen bepaalde vloeren (denk aan gymzalen) nogal glad worden als mensen op een regenachtige dag naar binnen en naar buiten lopen. Deze vloeren worden allemaal afgeplakt, om de veiligheid te waarborgen”, vertelt Rob. Mondial zorgt er verder voor dat alle benodigde materialen op de locaties aanwezig zijn en dat op de dag zelf alle bureaus voldoende stembiljetten hebben.

Toegankelijkheid

“Mondial helpt ons niet alleen fysiek met het inrichten van de bureaus, maar ondersteunt de gemeente ook in het streven naar een inclusieve samenleving, waarbij het voor alle doelgroepen mogelijk is om een stem uit te brengen. Mondial voert daarvoor een aantal taken uit die je misschien niet zo snel van een verhuisbedrijf zou verwachten. Zo zijn er voorafgaand aan de verkiezingen handymen bezig om loopplankjes op maat te zagen: we willen tenslotte dat alle stembureaus rolstoeltoegankelijk zijn. Daarnaast heeft onze gemeente een speciaal concept ontwikkeld voor kiezers met een visuele beperking. Een aantal stembureaus heeft daarom extra voorschriften, zoals het aanbrengen van geleide lijnen op de vloer.”
Naast het opbouwen van de stemhokjes, is het team van Mondial op de verkiezingsdag zelf aanwezig op het kantoor van het verkiezingscentrum. Met een speciaal ontwikkelde app kan de voortgang op de verkiezingsdag op de voet gevolgd worden: zijn de stemlokalen op tijd bemand, moeten er voorraden aangevuld worden, zijn de stembussen verzegeld? Al deze zaken worden inzichtelijk gemaakt met deze app. Zodra er ergens problemen zijn, kan er dan ook meteen actie ondernomen worden. “Het is bijzonder dat Mondial op de dag zelf bij ons op kantoor zit. Ze maken echt onderdeel uit van het team en dat maakt de samenwerking zo prettig.” Na de verkiezingen moeten binnen één à twee dagen alle stembureaus leeg zijn gehaald en gaan de spullen weer in voorraad voor de volgende verkiezing. “Voor ons is de verkiezingsdag het slotstuk van een maandenlange voorbereiding: het is een fantastische teamprestatie.”