Zwitserland

Basisinformatie Zwitserland via Landen.net en aangevuld met eigen gegevens.

Zwitserland als land

– Zwitserland ligt in Midden-Europa en heet voluit de Zwitserse Bondsstaat of Zwitserse Confederatie. In het noorden grenst het aan Duitsland, in het westen aan Frankrijk, in het zuiden aan Italië en in het oosten aan Oostenrijk en Liechtenstein. Het land heeft geen officiële hoofdstad, maar vaak wordt Bern zo wel genoemd. Nog vaak is dit punt voor discussie
– Zwitserland heeft een geschiedenis van neutraliteit en behoudt dit enigszins door geen lid te zijn van de Europese Unie.
– het land telt officieel drie talen: Duits, Frans en Italiaans
– Zwitserland is een Alpenland waarvan men de hoogste bergen in het zuiden en oosten vindt
– Zwitserland deelt twee bijzonder mooie meren met Italië. Namelijk Lago Maggiore en het Meer van Lugano. Het Vierwoudstrekenmeer in Centraal-Zwitserland is met zijn drie miljoen toeristen per jaar het drukst bezochte meer van Europa
– door de relatief lage belastingen wordt Zwitserland gezien als zeer interessante vestigingsplaats voor buitenlandse ondernemingen. Corruptie, diefstal en misdaad komen zeer weinig voor
– toeristen kunnen er vooral terecht om te wandelen, motorrijden, klimmen en skiën

Verhuizen naar Zwitserland

Wij adviseren u  aanvullende informatie over de onderstaande onderwerpen in te winnen. Informatie is op het internet ruim voorhanden.

Huisvesting

Het kopen, huren en verkopen van een huis. Daarnaast informatie over de beschikbare subsidies en de adresgegevens van belangrijke instellingen.

Scholen / onderwijs

Welke scholen zijn er? En wat zijn de regels en lestijden van deze scholen?

Nutsvoorzieningen

Informatie over gas, water, licht, elektra, telefonie, televisie en internet. Daarnaast ook de contactgegevens van de aanbieders vermeld.

Sociale voorzieningen

Zaken als pensioen, uitkering, kinderbijslag en subsidies plus de adresgegevens van belangrijke instanties.

Verzekeringen

Informatie over de verschillende soorten verzekeringen zoals ziektekosten, aansprakelijkheid, auto, boot en meer. Tevens de adresgegevens van verzekeraars.

Belastingen

Welke belastingen moet u betalen? Informatie over wegenbelasting, inkomstenbelasting en meer. Een overzicht van de instanties waar u mee te maken krijgt.

Invoeren

Wat mag u allemaal invoeren? Informatie over het invoeren van vrije goederen, motorvoertuigen, dieren, planten en uitzonderingen.