Scandinavië

Basisinformatie Scandinavië via Landen.net en aangevuld met eigen gegevens.

Denemarken als land

Denemarken is een land in Noord-Europa, behorende tot de regio Scandinavië. Het ligt ten noorden dan Duitsland en is door middel van een brug verbonden aan Zweden. Denemarken behoorde eeuwen geleden tot de machtigste landen ter wereld.
Met Groenland en de Faeröer Eilanden is het aantal eilanden dat tegenwoordig nog tot het Koninkrijk Denemarken behoort klein. In de tijd van de Vikingen was Denemarken één van de machtigste landen van Europa. Tegenwoordig speelt Denemarken zowel op economisch als politiek niveau een beperkte rol binnen de hedendaagse wereld. Hoewel de Vikingen van weleer vooral terug te vinden zijn in musea merk je dat de Denen nog steeds een trots volk is. Trots op hun land en op zichzelf. De Vikingentijd herinnert hen aan de periode dat de Denen/Scandinaviërs een dominante rol speelde in de regio. Wat betreft technieken en wijze van leven waren ze hun tijd soms ver vooruit. Dat element zie je ook nu terug in het wonen en werken in Denemarken. De Denen passen regels en wetten toe die vooral ten doel hebben de samenleving te reguleren en te verbeteren. Deze regeltjes worden door buitenstaanders gemakkelijk als overbemoeienis van de overheid uitgelegd. Vaak blijkt in een later stadium dat ook andere landen vergelijkbare wetten aannemen en dat de Denen ook tegenwoordig hun tijd regelmatig vooruit zijn.

Zweden als land

Samen met Denemarken, Noorwegen, Finland en IJsland vormt Zweden Scandinavië. Hiervan is Zweden het grootste land. De buurlanden van het land zijn in het westen en noorden Noorwegen en in het noordoosten Finland. De wateren die Zweden omringen zijn in het zuidwesten het Kattegat, in het zuidoosten de Oostzee en in het oosten de Botnische golf. Het land heeft 21 provincies en de hoofdstad is Stockholm.

Geschiedenis
De Zweedse historie start meer dan 2000 jaar geleden, met het binnentrekken van de Germanen vanuit het zuiden. Met name aan de oostkust van het land, de zuidwestkust van Finland en op de eilanden Gotland, Oland en Aland vestigden de voorouders zich. Verschillende Germaanse stammen woonden eeuwenlang in het huidige Zweden, de belangrijkste stammen waren de Gauten uit Gotaland en de Svear uit Svealand. De Saarni leefden in het noorden een teruggetrokken bestaan.

Vanuit Scandinavië vonden er allerlei plundertochten plaats vanaf de 8e eeuw. Deze werden gedaan door de Vikingen, die op zoek naar een buit waren en hierdoor de kusten van Europa afstroopten. Ook werd er veel handel gedreven. Kooplieden trokken vanuit Zweden naar de rivieren van Oost-Europa waar ze handelsposten tot aan de Zwarte Zee vestigden. Zo is het Kievse rijk gesticht. In het jaar 970 kreeg het land voor het eerst een koning, Erik de Overwinnaar. Het Noorse koninklijk huis Ynglinge stierf uit in 1319 waardoor de toenmalige Zweedse koning Magnus IV Eriksson ook koning van Noorwegen werd. Hij werd gekozen omdat hij de 2 stammen met elkaar verenigd had.

Zweden vormde in 1397 na het verval van het tijdperk van de Vikingen en de vereniging van de Gauten met de Svear samen met Noorwegen en Denemarken de Unie van Kalmar. Aan het begin van de 16e eeuw verliet Zweden de unie en voerde vele jaren bijna constant oorlog met zijn buurlanden. De Zweedse Onafhankelijkheidsoorlog slaagde uiteindelijk. Denemarken was nog altijd met Noorwegen verenigd en kon het verlaten van Zweden van de Unie niet aanvaarden. Samen gingen de 2 buurlanden als Denemarken-Noorwegen verder. Denemarken verloor vervolgens zijn macht en Zweden veroverden Skaneland van Denemarken.

Zweden kende zijn Gouden Eeuw in de 17e en 18e eeuw. Het grondgebied werd destijds met wapengeweld uitgebreid. Zweden was toen ook wel dubbel zo groot als nu en naast Finland omvatte het land ook delen van het Heilige Roomse Rijk der Duitse Naties en grote delen van de Baltische staten. In 1721 gingen deze gebieden na de Zweedse nederlaag in de Grote Noordse Oorlog weer verloren en ging Finland over naar de Russische tsaar in 1809.

Noorwegen werd aan Zweden overhandigd op het Congres van Wenen aan het einde van de Napoleontische oorlogen. Dit, omdat Zweden een bijdrage aan de overwinning op het Eerste Franse Keizerrijk had geleverd. Samen vormden Zweden en Noorwegen ‘de Verenigde Koninkrijken van Zweden en Noorwegen’. In 1905 scheidde Noorwegen zich weer af. Zweden was in de 19e eeuw één van de armste landen in Europa, waar veel misbruik van alcohol voorkwam. Een groot deel van de bevolking emigreerde in die tijd naar de Verenigde Staten. Tijdens de 2e Wereldoorlog bleef Zweden neutraal, wat zorgde voor tegenstrijdige handelingen. Het land is geen lid van de NAVO vanwege zijn neutraliteit, en moet zijn defensie dus zelf organiseren. Hierdoor heeft het land een aardig grote wapenindustrie. Sinds 1995 is Zweden lid van de Europese Unie met Karel XVI Gustaaf als koning van Zweden sinds 19 september 1973.

Noorwegen als land

-Noorwegen is een land in Noord-Europa en grenst aan Zweden, Finland en Rusland
– doordat het land een bevolkingsdichtheid kent van nog geen 13 per km², heeft het land een enorme oppervlakte aan natuur, met bossen, fjorden, gletsjers en meren
– het land is meerdere malen door de VN uitgeroepen tot meest ontwikkelde land ter wereld
– de bekendste fjord uit Noorwegen is de Geirangerfjord. Deze Geirangerfjord maakt deel uit van het werelderfgoed van UNESCO
– Noorwegen bestaat voornamelijk uit bergen en plateaus, afgewisseld met vruchtbare valleien en snelle rivieren
– Noorwegen heeft veel toeristische bestemmingen zoals: de middeleeuwse haven Bryggen, de Rotstkust van Alta, het fjordengebied in het westen en de Noordkaap
– Noorwegen staat ook bekend om zijn toonaangevende jazzfestivals, zoals het Molde International Jazz Festival, het Oslo Jazz Festival en Vossa Jazz. Ook het Noorse black-metal wordt gezien als één van de belangrijkste in de wereld

Finland als land

– ook wel genoemd “het land van de duizend meren”
– bestaat voor 70% uit bos en 30% uit water en akkerland
– de mobiele telefoon is een product wat is Finland is ontwikkeld
– de Finse houtkapindustrie is één van de grootste in Europa
– bijzondere wintersportplaats Lapland
– Finland telt meer dan 188 duizend meren
– hoofdstad Helsinki wordt tot de meest leefbare steden ter wereld gerekend
– de sauna is een Finse uitvinding
– Finse kinderen gaan met de leeftijd van 6 of 7 jaar naar de basisschool. Deze duurt 9 jaar. Daarna kunnen ze gaan werken of doorleren. Dit is de vervolgopleiding en duurt 3 jaar. Dit is de voorbereiding op de daarna te volgen universiteit of hoger beroepsonderwijs.

Verhuizen naar Scandinavië

Wij adviseren u  aanvullende informatie over de onderstaande onderwerpen in te winnen. Informatie is op het internet ruim voorhanden.

Huisvesting

Het kopen, huren en verkopen van een huis. Daarnaast informatie over de beschikbare subsidies en de adresgegevens van belangrijke instellingen.

Scholen / onderwijs

Welke scholen zijn er? En wat zijn de regels en lestijden van deze scholen?

Nutsvoorzieningen

Informatie over gas, water, licht, elektra, telefonie, televisie en internet. Daarnaast ook de contactgegevens van de aanbieders vermeld.

Sociale voorzieningen

Zaken als pensioen, uitkering, kinderbijslag en subsidies plus de adresgegevens van belangrijke instanties.

Verzekeringen

Informatie over de verschillende soorten verzekeringen zoals ziektekosten, aansprakelijkheid, auto, boot en meer. Tevens de adresgegevens van verzekeraars.

Belastingen

Welke belastingen moet u betalen? Informatie over wegenbelasting, inkomstenbelasting en meer. Een overzicht van de instanties waar u mee te maken krijgt.

Invoeren

Wat mag u allemaal invoeren? Informatie over het invoeren van vrije goederen, motorvoertuigen, dieren, planten en uitzonderingen.