Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Omvangrijk project: 1800 kunstwerken verhuizen

Van het verhuizen van antieke meubelstukken en archieven tot het inpakken van honderden schilderijen: de verhuizing van de gemeente Hengelo was een omvangrijk project. Het verhuisteam van Mondial Dijkstra Verhuizingen zorgde voor een soepele overgang naar de nieuwe locatie.

kunstverhuizing

Het stadskantoor was voorheen te vinden aan de rand van Hengelo, terwijl het stadhuis in het centrum is gevestigd. Om meer levendigheid in de binnenstad te creëren heeft de gemeente besloten om een nieuw stadskantoor te bouwen in het centrum en het via een passerelle te verbinden met het monumentale stadhuis. Het moment werd meteen aangegrepen om het stadhuis te renoveren zodat het toekomstbestendig is.

Na een bouwtijd van twee jaar werden de twee gebouwen in november vorig jaar opgeleverd, wat betekende dat Mondial Dijkstra Verhuizingen aan de slag kon met de eerste fase van de verhuizing. Het familiebedrijf was verantwoordelijk voor alle verhuisbewegingen: variërend van het verhuizen en installeren van een deel van de werkplekken tot aan de verhuizing van 1600 meter archief. Dit laatste was een precisieklus voor het verhuisteam, aangezien het slechts een deel van het totale archief van 4,5 km betreft.

Kunstverhuizing

Een ander belangrijk onderdeel van dit project was het verhuizen van 1800 kunstwerken. In het stadskantoor zijn er door de jaren heen een groot aantal schilderijen bijgekomen, veelal gemaakt door lokale kunstenaars. Vanuit de gemeente werd er een selectie gemaakt wat mee ging naar de nieuwe locatie: honderden schilderijen, variërend in grootte, moesten overgebracht worden naar het centrum. Het verhuizen van kunst vereist vakkennis en ervaring: ieder kunstwerk is weer anders en zeker als het gaat om de materialen is er achtergrondkennis nodig hoe je daar mee om moet gaan.
Mondial Dijkstra Verhuizingen maakt onderdeel uit van Mondial Movers. Vanuit deze landelijke verhuisorganisatie is een aantal jaar geleden een eigen opleiding tot Arthandler ontwikkeld, dit als aanvulling op de opleidingen die vanuit de brancheorganisatie (Organisatie voor Erkende Verhuizers) worden gegeven. “De opleiding Arthandler gaat nog dieper in op de kennis die nodig is voor het verhuizen van kunst. Er wordt aandacht besteed aan de verschillende materialen waar een kunstwerk uit kan bestaan en hoe die het beste verpakt en verhuisd kunnen worden”, vertelt Jaap Dijkstra, eigenaar van Mondial Dijkstra Verhuizingen.

Ontwerp

Na de verhuizing van de schilderijen naar de nieuwe bestemming, is er vervolgens door een select gezelschap kunstenaars ter plekke gekeken in welke ruimte de schilderijen het beste tot hun recht komen.

Het stadhuis werd in 1963 gebouwd en heeft een prachtig ontwerp: architect J.F. Berghoef liet zich destijds inspireren door de Italiaanse bouwstijl, zoals het Palazzo Vecchio in Florence. De inspiratie is in Hengelo onder meer terug te zien in het ontwerp voor de klokkentoren en de verschillende balkonnetjes in de hal die doen denken aan Ponte Vecchio. Met de verhuizing van het stadskantoor werd ook het antieke meubilair weer teruggebracht naar het stadhuis (waar het vroeger stond). “Het meubilair ziet er prachtig uit en komt in een monumentaal pand als het stadhuis volledig tot zijn recht”, vertelt Lars Aarts. Vanuit zijn bedrijf Aarts Consultancy is hij verantwoordelijk voor het projectmanagement.

kunstverhuizing

Duurzaamheid

Tijdens een rondleiding door het pand laat hij zien dat de gemeente in alle aspecten van de nieuwbouw van het stadskantoor en de renovatie van het stadhuis heeft gekozen voor duurzaamheid.  Zo is het nieuwe stadskantoor bijvoorbeeld geïsoleerd met vlaswol, wordt er gebruik gemaakt van plafondverwarming- en koeling en zijn er op het dak 260 zonnepanelen geplaatst. “Maar dat is nog lang niet alles: zo worden oude materialen optimaal hergebruikt in het gebouw. Oude binnenwanden zijn bijvoorbeeld gebruikt in de vaste inrichting zoals pantry’s en lockers. Het is daarmee niet alleen een prachtig, modern gebouw, maar bovenal een duurzaam gebouw”, aldus Lars. Hij is trots op het eindresultaat: “Mijn hart ligt bij het coördineren van grootschalige projecten, en dit is een mooie opdracht om uit te mogen voeren. Het vereist snel schakelen en een strakke planning, maar in overleg met betrokken partijen is alles soepel gelopen.”