Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Mondial Kattenberg steunt kledingactie voor vluchtelingen

Matthanja Tromp en Sitsi Toonders hebben een zeer succesvolle kledingactie gehouden voor vluchtelingen op de Griekse eilanden. De situatie is daar, na al die jaren, nog altijd erbarmelijk. Er is een groot gebrek aan eerste levensbehoeften, zoals warme kleding om de winter door te komen. De kledingactie werd onder meer gesteund door Mondial Kattenberg Verhuizingen. Het bedrijf uit Nunspeet stelde talloze verhuisdozen beschikbaar om de spullen te kunnen vervoeren.

kledingactie

Vorige week vertrok een vrachtwagen vol met onder andere winterjassen, warme truien en thermokleding richting Athene. Van daaruit werden de spullen verder verscheept naar de eilanden Samos en Chios. De opbrengst van de actie heeft daarmee alle verwachtingen van Matthanja en Sitsi overtroffen. “We begonnen voorzichtig met een paar inzamelpunten voor kleding, maar na het aanmaken van een Facebookpagina begon het balletje goed te rollen. Al gauw werd er door heel Nederland kleding opgehaald. Het is fantastisch om te zien dat mensen zo begaan zijn met hun medemens.”

verhuisdozen Kattenberg

Matthanja werkt in Nederland als verpleegkundige en Sitsi als arts. Ze ontmoetten elkaar toen ze allebei als vrijwilliger werkzaam waren voor de stichting Bootvluchteling op het Griekse eiland Samos. In een geïmproviseerde medische post verleenden ze noodhulp aan vluchtelingen die hun leven hadden gewaagd door de oversteek te maken. “Je ziet de beelden op televisie. Maar als je er zelf bent, merk je pas hoe heftig de situatie is. Er mag nu dan wel minder aandacht voor zijn in het nieuws, dat betekent niet dat de crisis is opgelost. We zijn de afgelopen jaren meerdere malen op de Griekse eilanden geweest en je ziet nog steeds dat de kampen overvol zijn. Ik vind het onbegrijpelijk dat we nu de derde winter in gaan en er nog helemaal niets is veranderd. Nog elke dag komen er mensen aan. Je voelt je zo machteloos als je dat ziet. Deze mensen komen uit een oorlogssituatie en hebben letterlijk niets meer.”

Kledingactie voor Samos

Nu de winter is begonnen is er op de eilanden grote behoefte aan warme kleding. Veel vluchtelingen slapen in tenten, of zelfs in de buitenlucht. “Vorige winter zijn er meerdere mensen omgekomen door onderkoeling”, schetst Matthanja een treurig beeld van de omstandigheden. Daarom werd besloten om, samen met de organisatie Samos Volunteers, deze kledingactie op te zetten. “Als mensen aankomen hebben ze vaak helemaal niets meer. Ze hebben alleen nog maar de kleding die ze op dat moment aan hebben. Als die kleren gewassen moeten worden, is het onmogelijk om het goed te laten drogen in de winter.”

Matthanja en Sitsi waren dan ook ontzettend blij met de overweldigende reacties op hun kledingactie. “De winter is al zo’n nare tijd op die eilanden. Met het leveren van warme kleding kunnen we mensen echt helpen. We zijn daarom iedereen die mee heeft geholpen enorm dankbaar. Met z’n allen helpen we mensen die op Samos vast zitten de winter door.”