Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Mondial Oostland stapt over naar led-verlichting

Mondial Oostland Logistics is overgestapt op led-verlichting. Daarmee bespaart het verhuisbedrijf jaarlijks 58 procent op het totale stroomverbruik. De overstap naar led-verlichting is verzorgd door QLedz uit Sappemeer.

led-verlichting Mondial Oostland

De overstap van Mondial Oostland Logistics naar led-verlichting is volledig verzorgd door Roel Staal (links) van QLedz uit Sappemeer.

Het bedrijf heeft uitgerekend dat de investering binnen drie jaar wordt terugverdiend. De besparing scheelt 6.100 euro per jaar op de stroomrekening, exclusief subsidiemogelijkheden en fiscale voordelen. De terugverdientijd kan dus nog korter.

Jan van Santen van Mondial Oostland is erg enthousiast over de led-verlichting. “Duurzaamheid zorgt niet alleen voor een beter klimaat, maar is op de middellange termijn ook goedkoper.” Het internationaal opererende verhuisbedrijf wil binnen enkele jaren 100 procent energieneutraal zijn. Dat betekent dat er op alle vlakken gekeken wordt naar duurzame oplossingen. “Langzamerhand gaan wij over op elektrisch vervoer en bij de aanschaf van nieuwe vrachtwagens kiezen wij voor motoren met de laagste emissies.”

Energiezuinig

Naast de overstap op led-verlichting zijn in alle opslaghallen en gangpaden bij Mondial Oostland bewegingssensoren aangebracht. Hiermee wordt een maximaal besparingsresultaat gerealiseerd, wat buiten de besparingsprognose is gehouden. “Het is namelijk niet precies te voorspellen hoeveel onnodige branduren hiermee worden voorkomen’’, vertelt Roel Staal van QLedz. “In de praktijk zal de besparing dus gunstiger uitvallen.’’

Behalve de energiebesparing en kostenreductie zijn de kantoren en hallen van Mondial Oostland Logistics nu tegelijk ook voorzien van beter licht. “De led-lampen hebben een hogere lichtopbrengst’’, vertelt Staal. “Bovendien gaan ze heel lang mee, tot wel vier tot vijf maal langer dan conventionele verlichting. Veel oude of kapotte lampen blijven bij bedrijven vaak hangen, omdat het een klusje is dat steeds wordt uitgesteld. Dit levert niet alleen slecht licht op maar ook brandgevaarlijke situaties. Alles bij elkaar is led veel zuiniger, beter en veiliger’.”

Bodemenergie

Naast de locatie in Kolham opereert Mondial Oostland Logistics ook vanuit een vestiging in Ede. Behalve isolatie, led en zonnepanelen zal daar ook worden geëxperimenteerd met bodemenergie. Bij bodemenergie wordt grondwater gebruikt om in de winter te verwarmen en in de zomer te koelen. Afhankelijk van de ervaringen in Ede, zullen de technieken vervolgens op de locatie Kolham worden toegepast.