Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Elektrisch verhuizen: twee praktijkvoorbeelden

Mondial Movers is in de regio Rotterdam koploper op het gebied van elektrisch verhuizen en is dan ook één van de convenant partners van de gemeente als het gaat om Zero Emissie Stadslogistiek. Elektrisch verhuizen raakt steeds meer ingeburgerd: zowel particuliere als zakelijke klanten maken gebruik van deze optie. “Duurzaamheid zit bij ons in de genen.”

elektrisch verhuizen

Aan het woord is Bas Niese, werkzaam als managing partner bij Kraaijvanger Architects: een architectenbureau dat al bijna honderd jaar verbonden is aan de havenstad. “Onze roots liggen echt in Rotterdam. Sinds de oprichting in 1927 hebben we altijd met het kantoor in de stad gezeten. We hebben veel ontwerpen mogen maken voor gebouwen in Rotterdam. Bijzonder daarbij is ook de rol van ons bureau in de jaren na de oorlog: tijdens de wederopbouw hebben we een grote bijdrage geleverd aan het opbouwen van de stad.”
De afgelopen jaren was het kantoor van Kraaijvanger Architects te vinden aan het Kruisplein. “We hebben echter altijd de ambitie gehad om terug te gaan naar een gebouw dat wij zelf ooit hebben ontworpen en dat een belangrijke rol heeft voor de stad.” Zodoende vond eind 2019 de verhuizing plaats naar het pand aan de Blaak 40: één van de eerste gebouwen dat werd ontworpen na de oorlog en waar de Kamer van Koophandel is gevestigd.

Verantwoordelijkheid

Anno 2021 zijn er 65 mensen werkzaam bij het architectenbureau en worden er projecten uitgevoerd in Rotterdam, de Benelux en ook daarbuiten. Duurzaamheid en circulariteit vormen de rode draad in het werk van de ontwerpers. “Wij staan aan de voet van de ontwikkeling van nieuwe gebouwen. Daarbij zijn we ons terdege bewust van onze verantwoordelijkheid dat we goed moeten zorgen voor onze aardbol. Wij willen de wereld niet extra belasten en proberen daar in de ontwerpen van onze gebouwen rekening mee te houdn. Circulariteit is daarbij een belangrijk uitgangspunt. Het afgelopen jaar hebben wij in het kader daarvan een stichting opgericht: Act Circular Now, waarmee we kennis willen vergaren en delen rond dit onderwerp. Hoe kun je als ondernemer stappen zetten? Onze visie: denk groot, begin klein.”

Niet alleen in het werk voor klanten worden duurzame keuzes gemaakt, dit gebeurt ook in de interne bedrijfsvoering. “Duurzaamheid zit bij ons in de genen en wij zien het als een challenge om dat in alle facetten van onze bedrijfsvoering door te voeren. Bijvoorbeeld als het gaat om hergebruik van kantoorartikelen, energieverbruik en mobiliteit.
Toen wij besloten om eind 2019 te gaan verhuizen zijn we bewust op zoek gegaan naar een partij die dat op een verantwoorde manier kan doen. Als we zelf zoveel bezig zijn met duurzaamheid willen we niet voor onze eigen verhuizing een stinkende dieselwagen door de stad laten rijden.”

Zodoende kwam het bureau terecht bij Mondial R. Vlot & Zn. Verhuizingen. Het verhuisbedrijf maakt onderdeel uit van Mondial Movers, een landelijke verhuisorganisatie. Mondial Movers was in 2011 het eerste verhuisbedrijf dat een volledig elektrische verhuiswagen in gebruik nam. Sindsdien is het elektrische wagenpark alleen maar verder uitgebreid. In de regio Rotterdam verzorgt Mondial R. Vlot & Zn. elektrische verhuizingen.

Zero emissie vervoer

Niet alleen zakelijke, maar ook particuliere klanten maken steeds meer gebruik van deze optie. Ruud van Sloten verhuisde vorig jaar van Rotterdam naar Gorinchem en ook voor hem bestond er geen twijfel: dit moest met een elektrische verhuiswagen gebeuren. “Ik werk zelf bij een adviesbureau voor elektrisch vervoer (EVConsult) en de keuze was dan ook snel gemaakt. Ik wist dat een elektrische verhuizing mogelijk is en had in Rotterdam de elektrische verhuiswagen wel eens zien rijden. De enige vraag die ik had was of het mogelijk is om van Rotterdam naar Gorinchem elektrisch te verhuizen. Dat bleek zo te zijn.”

Tien jaar geleden rolde Ruud via zijn werk in de wereld van elektrisch rijden. Via een adviesbureau was hij betrokken bij een plan van de Rijksoverheid in 2009 om elektrisch vervoer te stimuleren. Destijds was er nog weinig op dat gebied. Een enkele elektrische auto, een laadpaal zo groot als een telefooncel: alles stond nog in de kinderschoenen. “Hoewel er op dat moment nog weinig was, merkte je al wel dat er in de toekomst veel meer mogelijk zou zijn. Het is een innovatieve branche en de ontwikkelingen volgen zich snel op.” Ruud raakte geïntrigeerd door het toekomstperspectief op het gebied van zero emissie vervoer. “Van begin af aan vond ik het interessant om hierbij betrokken te zijn en te kunnen pionieren op dit gebied. Je werkt letterlijk aan een duurzame en betere toekomst. Het is mooi om daarmee bezig te zijn.  Zelfs nu denk ik nog wel eens: we staan nog maar aan het begin van wat er allemaal komen gaat.” Gezien zijn betrokkenheid bij elektrisch rijden op zakelijk vlak, was het voor de hand liggend om voor zijn eigen verhuizing te kiezen voor zero emissie: “You have to practice what you preach.”