Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

De Reis om de Wereld in 50 Miljoen Stappen

Wie kent ‘m niet, de klassieker van Jules Verne: De reis om de wereld in 80 dagen. Een spannend avontuur waarin twee mensen op veel verschillende manieren de wereld rondreizen. Tom Boerman doet daar nog een schepje bovenop: hij loopt de wereld rond, in z’n eentje, in vijf jaar.

Tom begon zijn reis in mei 2021. Met een rugzak, de Nederlandse vlag en de tekst “I walk around the world” zwaaide hij vrienden, familie en Sliedrecht uit. Zijn avontuur bracht hem tot nu toe in Europa, Amerika, Azië en Oceanië, met vijftig landen op de teller, inclusief Antarctica. Hij heeft al zo’n 15.000 kilometer gelopen.

Waarom doet hij dit? “Iedereen moet iets bijdragen aan het grotere geheel. Tijdens een expeditie in Nepal besefte ik dat. Ik bezocht scholen zonder basisvoorzieningen. Samen met de Bungamati Foundation wil ik vier scholen in Nepal verbeteren. We leggen schoolpleinen aan, zorgen voor stromend water en bouwen toiletten. Ik droom ervan om honderden kinderen een betere toekomst te bieden.”

Ondanks de eenzaamheid en ontberingen, geeft Tom niet op. “De ontmoetingen met bijzondere mensen en de gastvrijheid van vreemden maken alles goed. Mensen bieden me een warme maaltijd of een slaapplek aan. Dat zorgt voor de meest prachtige momenten en ontmoetingen.”

Tom heeft al genoeg geld opgehaald om de eerste school te bouwen en 900 kinderen naar school te laten gaan. Hij hoopt met zijn volgende etappe, van Istanbul naar Vietnam, nog drie scholen te kunnen herbouwen.

“Het avontuur lonkt en voor je ’t weet, trek ik de wereld weer over. Maar wel voetje voor voetje, hè.”

Piet van der Wal van de Waaijenberg Groep steunt Tom al van het eerste uur. Waar Piet vroeger vrienden was en avonturen beleefde met Tom’s broer Bart, is het nu het avontuur van Tom waar Piet warm voor draait. Piet: “Durf, moed, inzet en beleid. Bij Defensie krijgen ze er een medaille voor. Tom doet het gewoon. Omdat hij zich belangeloos inzet voor een ander die dat nodig heeft. We zijn ons in het luxe Nederland lang niet altijd bewust van hoe goed we het hebben. Die visie sluit naadloos aan bij hoe ik in het leven sta en waar we ons met de Waaijenberg Groep hard voor maken. Als ik bedenk waar Tom vandaan komt, welke ontberingen hij nu trotseert en hoe hij zich mentaal én fysiek door deze missie worstelt, voel ik me apetrots. Ik ben er stellig van overtuigd dat Tom met zijn doorzettingsvermogen de eindstreep gaat halen en daarmee een voorbeeld is voor velen. Ook – misschien wel júist – voor mij.”