Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Clownsduo Akke en Fietje op visite bij zorginstellingen

Onze collega Marianne Junge van Mondial Movers heeft een bijzonder mooie hobby in haar vrije tijd: met haar man Jan vormt ze het clownsduo Akke en Fietje. Samen gaan ze op visite bij zorginstellingen, waar ze mensen met een vorm van dementie mooie momenten laten beleven. Het duo is op zoek naar meer zorginstellingen waar ze langs kunnen gaan.

clownsduo

Na het volgen van diverse cursussen clownerie zijn Marianne en Jan begin dit jaar met veel enthousiasme gestart met hun concept voor ‘Akke en Fietje, clowns op visite’. Het uitgangspunt is dat ze spelen vanuit hun passie en zich laten raken door mensen met dementie. Dat betekent dat ze niet van tevoren bedenken wat ze gaan doen, maar dat ze zich echt laten leiden door de bewoners en hoe zij zijn, hier en nu.

Contact maken

“We zijn er niet om bewoners te entertainen of om een kunstje op te voeren. We ‘zijn’ er en dan ontstaat er vanzelf iets”, vertelt Marianne. Het duo kan goed improviseren en zoekt op verschillende manieren contact met mensen. Dat kan door het zingen van oude liedjes, het spelen op de mondharmonica, dansen met bewoners of simpelweg het aanraken van een hand. Ze voelen goed aan waar er behoefte aan is en hebben aandacht voor iedereen. Akke en Fietje zien geen beperkingen bij de bewoners, alleen maar mogelijkheden. “Je kunt op allerlei manieren contact maken met mensen die een vorm van dementie hebben. Het is mooi om te zien als we een reactie krijgen: dat de ogen beginnen te glinsteren en er een lach op het gezicht verschijnt. Voor ons is het heel gaaf om dit te kunnen bereiken.” Inmiddels zijn Akke en Fietje al tien keer langs geweest bij een zorginstelling, waar ze één of twee uur op bezoek zijn. De reacties zijn erg positief: ook voor de medewerkers van een zorginstelling is het mooi om te zien wat er bij de bewoners gebeurt tijdens een bezoek.

Op visite

Zorginstellingen die interesse hebben in een bezoek van Akke en Fietje kunnen voor meer informatie contact opnemen via [email protected]. Ze zijn, gezien de werkweek, het beste beschikbaar op de zaterdag. Op de Facebookpagina van de twee clowns is een impressie te vinden van de afgelopen bezoeken. Het duo vraagt een kleine vergoeding voor een bezoek.

clownsduo