Logo klantenvertellen.nl

9.0 score 100% aanbeveling

Gemeente Tilburg en Mondial Vlugo werken aan circulaire economie

Met creativiteit en een passie voor duurzaamheid heeft de gemeente Tilburg het afgelopen jaar een innovatief project uitgevoerd. Alle hoekbureaus, die niet meer voldeden aan de wensen en eisen van deze tijd, zijn omgebouwd naar rechthoekige bureaus die weer tientallen jaren mee kunnen. Mondial Vlugo Verhuizingen was verantwoordelijk voor het logistieke deel van deze operatie.

circulaire economie

De gemeente Tilburg gaat terug van zes naar twee stadskantoren en grijpt het moment meteen aan om deze twee gebouwen te renoveren en volledig toekomstbestendig te maken. Daarnaast worden de panden voorzien van alle faciliteiten om het ‘nieuwe werken’ mogelijk te maken, zo wordt er meer gewerkt in een open ruimte en worden er diverse ontmoetingsplekken gecreëerd.

Met al deze ontwikkelingen stond de afdeling Faciliteiten voor de vraag wat ze met de hoekbureaus zouden doen. “De laatste jaren zijn we meer digitaal gaan werken en zijn de beeldschermen platter geworden, waardoor de ruimte in de ‘hoek’ niet meer nodig is. Een hoekbureau met een groot blad is dan ook niet meer van deze tijd. Daarnaast past het qua uitstraling ook niet meer in de nieuwe werkomgeving”, vertelt Aniek Vermeulen van de gemeente Tilburg. “Duurzaamheid hebben we als gemeente hoog in het vaandel staan en we willen geen meubilair weggooien dat technisch gezien in goede staat verkeert. We zijn daarom op zoek gegaan naar een passende en betaalbare oplossing hiervoor.”

Upgrade

Het was vervolgens het Tilburgse bedrijf Aarts & Co dat met het verlossende antwoord kwam. “Zij vonden het net als de gemeente zonde als het product niet meer gebruikt zou worden. Niet alleen vanuit het oogpunt van duurzaamheid, maar ook omdat ze zelf Tilburgers in hart en nieren zijn en deze bureaus een echt Tilburgs fabrikaat zijn: ze zijn vroeger gemaakt in de bekende meubelfabriek Van Assenburg in de stad.” Leuk detail is dat een aantal oud-medewerkers van deze fabriek nu als monteur werkt bij Aarts & Co. “Zodoende kenden zij deze hoekbureaus goed en zijn ze gaan onderzoeken of het mogelijk is om de bureaus op een snelle en praktische manier om te bouwen en er als ‘nieuw’ uit te laten zien.” Er werden diverse prototypes gemaakt, en uiteindelijk kwam daar één model uit: een kleiner, rechthoekig bureau dat meteen van alle gemakken voorzien is (zoals een kabelgoot en ingebouwde stopcontacten). Met deze upgrade zijn de werkplekken volledig toekomstproof. De kosten voor het ombouwen van de bureaus bleken ongeveer even hoog te zijn als de aanschaf van nieuwe, waardoor de gemeente Tilburg besloot om het idee van Aarts & Co uit te gaan voeren. “Het grappige is dat de bureaus zo’n metamorfose krijgen dat medewerkers vaak niet eens in de gaten hebben dat ze eigenlijk aan hun ‘oude’ bureau zitten te werken.”

Originele oplossing

Mondial Vlugo Verhuizingen verzorgt alle verhuisbewegingen voor de gemeente Tilburg en is zodoende ook verantwoordelijk voor de logistieke operatie om de bureaus op te halen en te zorgen voor tijdelijke vervangers. Volgend jaar brengen de verhuizers de gerestylede bureaus naar de werkplekken op het nieuwe stadhuis.
Het idee voor het revitalisatieproject sprak het verhuisbedrijf, dat wordt gerund door de broers Marc en Paul van den Elzen, bijzonder aan. Zij zien in de praktijk regelmatig dat klanten worstelen met de vraag wat te doen met items die niet mee kunnen naar de nieuwe locatie. Het ombouwen van de hoekbureaus is een originele oplossing.
“Het is mooi om te zien hoe het oorspronkelijke idee verder is ontwikkeld en volledig is uitgerold”, vertelt Aniek. “Ik ben er dan ook trots op dat we vanuit de gemeente dit project, samen met alle betrokken partijen, hebben kunnen realiseren.”