Energietips om te besparen

Mondial Movers

250 energietips om te besparen is een geschenk geweest (tot zomer 2014) van E.ON Benelux aan klanten en geïnteresseerden. Het is Mondial Movers toegestaan om  deze 250 tips op eigen wijze onder uw aandacht te brengen. Al is er maar 1 tip voor u interessant, dan nog helpt het u en ons om samen de wereld leefbaar te houden. Natuurlijk vordert de techniek en zullen bepaalde energietips overbodig worden, maar besparingen zijn altijd welkom!

Mondial Movers en E.ON TIP 1 – Isoleer uw huis
Woont u in een nieuwbouwhuis, dan is uw huis waarschijnlijk goed geïsoleerd. In oudere huizen laat de isolatie vaak te wensen over en doet u er goed aan om energiebesparende maatregelen te nemen. Samen met een hierin gespecialiseerde adviseur kunt u uw huis nalopen om te kijken wat u kunt doen om energie (en geld) te besparen. De investering verdient u vaak al snel weer terug met een lager energieverbruik.

Mondial Movers en E.ON TIP 2 – Energielabel of prestatiecertificaat
Heeft u onlangs een huis gekocht? Dan bent u in het bezit van een energielabel voor woningen of een energieprestatiecertificaat. Deze kunt u overigens ook aanvragen wanneer u geen verhuisplannen heeft. Hierin staan adviezen over hoe u uw huis nog wat energiezuiniger kunt maken. Doe er uw voordeel mee!

Mondial Movers en E.ON TIP 3 – Brrr, het tocht!
Heeft u wel eens voor het raam gestaan en een kille tocht om u heen gevoeld? Dat is niet alleen onprettig, het is ook nergens voor nodig. Bij doe-het-zelf-zaken vindt u namelijk allerlei handige en vaak goedkope oplossingen om tocht buiten de deur te houden, zoals tochtstrips.

Mondial Movers en E.ON TIP 4 – Zoektocht
Soms is het niet duidelijk waar hinderlijke tocht vandaan komt. Een brandende kaars is op dat moment een handig hulpmiddeltje. Ga met de kaars langs kozijnen en kieren (pas op voor de gordijnen), als de vlam begint te flikkeren heeft u de oorsprong van de tocht gevonden.

Mondial Movers en E.ON TIP 5 – Tochtsrips
Is er een bijkeuken, schuur of garage aan uw woning gebouwd? Dan kan het tochten onder de tussendeur naar de woning. Door een tochtstrip onder de deur te plaatsen voorkomt u tocht en bespaart u energie.

Mondial Movers en E.ON TIP 6 – Maak een tochtportaal
Wanneer de voor- of achterdeur openstaat, bijvoorbeeld om een bezoek binnen te laten, gaat er veel warmte verloren. U kunt dit eenvoudig tegengaan door een tochtportaal bij de buitendeur te maken. Bijvoorbeeld door een extra (klap)deur te plaatsen of een gordijn op te hangen.

Mondial Movers en E.ON TIP 7 – Tocht uit de brievenbus
In veel huizen is de brievenbus een tochtgat waardoor veel warmte naar buiten verdwijnt. Een afsluitend brievenbusklepje of borsteltje, te koop bij elke doe-het-zelf-zaak, kan energie besparen.

Mondial Movers en E.ON TIP 8 – Hoera, post!
Vaak blijft post in de brievenbus hangen. Op dat moment kan het brievenbusklepje zijn werk niet doen. Door de post direct uit de bus te halen als de postbode is geweest staat de brievenbus nooit lang open.

Mondial Movers en E.ON TIP 9 – Ja/Nee sticker
Door een ja/nee sticker op uw brievenbus te plakken kunt u aangeven of u reclamepost wilt ontvangen. Zegt u nee tegen reclamepost, dan zegt u tegelijkertijd nee tegen het onnodig vaak opengaan (en openstaan) van uw brievenbus.

Mondial Movers en E.ON Energietips 10 – Voorkom koude voeten
Koude lucht die onder deuren door uw warme huiskamer in waait, kan zorgen voor onaangenaam koude voeten. Vloerisolatie en vloerverwarming kunnen in dit geval uit komst bieden.

Mondial Movers en E.ON TIP 11 – Liever geen vloerverwarming?
Wilt u liever geen vloerverwarming? Door een speciale tochtstrip of stoffen rol, verkrijgbaar in allerlei stofjes en grappige uitvoeringen, onder of voor de deur te plaatsen blijven uw voeten ook lekker warm. Zorg er dan wel voor dat uw huis op een andere manier voldoende geventileerd wordt.

Mondial Movers en E.ON TIP 12 – Liever geen tochtstrip?
De meest goedkope manier om koude voeten tegen te gaan zijn natuurlijk lekkere warme sokken en/of sloffen.

Mondial Movers en E.ON TIP 13 – Kies voor dubbelglas
Nieuwe huizen zijn stuk voor stuk voorzien van dubbelglas, terwijl u bij oude huizen ook nog vaak enkelglas tegenkomt. Dubbelglas (HR++) isoleert beter en is een stuk energiezuiniger. Daarom verdient het de aanbeveling om enkelglas zoveel mogelijk te vervangen door dubbelglas. Woont u in een huurhuis? Dan kunt u dit zeker bespreekbaar maken bij uw woningbouwvereniging.

Mondial Movers en E.ON TIP 14 – Voorzetramen
U kunt eventueel ook kiezen voor voorzetramen. Hoe breder de spouw en hoe dikker het glazen voorzetraam, hoe beter het geluidswerende en energiezuinige effect.

Mondial Movers en E.ON TIP 15 – Gordijnen kan ook
Het vervangen van ramen door dubbelglas is niet goedkoop. Als u niet van plan bent om op korte termijn deze investering te doen, dan kunt u bijvoorbeeld ook (geïsoleerde) vitrage of gordijnen voor de ramen hangen om het verlies van warmte enigszins te beperken.

Mondial Movers en E.ON TIP 16 – Deur dicht!
Als de verwarming in de huiskamer aanstaat doet u er goed aan om de deur naar bijvoorbeeld de keuken of gang dicht te doen. Zo voorkomt u dat er onnodig energie verloren gaat.

Mondial Movers en E.ON TIP 17 – Deurdranger
Een deurdranger is een handig hulpmiddeltje om deuren zoveel mogelijk gesloten te houden. De deur zal zich na gebruik automatisch sluiten.

Mondial Movers en E.ON TIP 18 – Trapgat = tochtgat
Sommige huizen hebben een open trap in de woonkamer. Door deze open trap verliest u echter onnodig veel warmte. Warmte stijgt nu eenmaal op en verdwijnt hierdoor soms helemaal naar zolder. Door het trapgat af te sluiten met een deur of gordijn kunt u veel energie besparen.

Mondial Movers en E.ON TIP 19 – Een vloer onder de vloer
Gaat u binnenkort nieuw parket of laminaat leggen? Bezuinig dan niet op de ondervloer. Door folie of platen onder uw vloer te leggen kunt u energie besparen. De ondervloer heeft tevens een geluidsdempende werking en zorgt ervoor dat uw parket of laminaat mooi gelijkmatig ligt.

Mondial Movers en E.ON Energietips 20 – Zorg voor topisolatie
Warmte stijgt op. Hierdoor is het verstandig om uw zolder goed te isoleren. Op die manier voorkomt u dat warme lucht via het dak ontsnapt. Isolatie zorgt er tevens voor dat uw zolderverdieping, en de rest van het huis, op warme zomerdagen zo koel mogelijk blijft.

Mondial Movers en E.ON TIP 21 – Isolatiehoesjes
Door het huis en met name ook op zolder lopen verwarmingsbuizen. Deze kunnen erg warm worden. Door isolatiehoesjes om de leidingen te plaatsen kan de warmte niet vervliegen. Bijkomend voordeel is dat bijvoorbeeld kinderen dan ook hun vingers niet meer kunnen branden.

Mondial Movers en E.ON TIP 22 – Ventileer!
Het klinkt misschien vreemd, maar door uw huis regelmatig te ventileren kunt u ook energie besparen. Dat komt omdat buitenlucht doorgaans een stuk droger is dan de lucht binnenshuis. En droge lucht is sneller te verwarmen dan vochtige lucht. Vaak is 15 minuten per dag al voldoende om een lekker fris huis te hebben.

Mondial Movers en E.ON TIP 23 – Mechanische ventilatie
Veel nieuwbouwwoningen zijn uitgerust met mechanische ventilatie. Als uw systeem meerdere standen heeft, kunt u de ventilatie ’s nachts of als u weggaat op een lagere stand zetten.

Mondial Movers en E.ON TIP 24 – Ventilatierooster schoonmaken
Vergeet niet om regelmatig de toevoeropeningen en roosters van uw mechanische ventilatiesysteem schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat de ventilatie optimaal blijft. Hoe meer droge lucht uw huis bevat, des te lager de stookkosten.

Mondial Movers en E.ON TIP 25 – Isoleer verstandig
Isoleren is goed, maar overdrijf het niet. Binnenshuis mogen best wat kieren open blijven voor een goede ventilatie. Dat laatste is weer nodig om te voorkomen dat uw huis te vochtig wordt.

Mondial Movers en E.ON TIP 26 – Gebruik Spaarlampen
Spaarlampen gebruiken maar een kwart van de energie van gewone lampen en gaat minimaal 10x langer mee. Gebruik ze daar waar het licht veel brandt.

Mondial Movers en E.ON TIP 27 – Lamp vervangen
Spaarlampen zijn zuiniger in het gebruik en gaan langer mee. Maar ze zijn wel duurder dan gewone lampen. U kunt ook geleidelijk overstappen. Begin met de kamers die het vaakst worden verlicht en werk dan stap voor stap het huis door.

Mondial Movers en E.ON TIP 28 – Spaarlamp omrekenen
Kiest u een spaarlamp ter vervanging van een gloeilamp? Deel dan het vermogen van de gloeilamp door 4 om uit te rekenen welke spaarlamp u nodig heeft. 60 Watt gloeilamp geeft evenveel licht als 15 Watt spaarlamp.

Mondial Movers en E.ON TIP 29 – Led-lampen, ook goed
Energiezuinige led-lampen zijn er in diverse soorten en maten. Ze kunnen alle soorten lampen vervangen.Kijk bij de aanschaf wel even of u de kleur mooi vindt. De kleursamenstelling van de led-lampen is namelijk anders dan die van gloeilampen.

Mondial Movers en E.ON Energietips 30 – Zuinig en fel
TL-lampen kunt u het beste binnenshuis gebruiken op plaatsen waar u veel licht nodig heeft, zoals bijvoorbeeld een hobbyzolder of werkkamer. TL-buizen zijn net zo zuinig in het gebruik als spaarlampen.

Mondial Movers en E.ON TIP 31 – Lichte kleuren
Door muren, plafonds en vloeren een lichte kleur te geven wordt licht beter weerkaatst. Dat zorgt ervoor dat u minder lampen aan hoeft te doen.

Mondial Movers en E.ON TIP 32 – Licht uit!
Laat nooit het licht branden in ruimten waar niemand is. Ook wanneer u de ruimte slechts voor korte tijd verlaat en in het geval van spaar- en TL-buizen. Het is een fabeltje dat vaak aan en uitschakelen slecht is voor spaar- en TL-lampen. Leer kinderen ook aan dat zij lampen uitdoen op het moment dat zij als laatste een kamer verlaten.

Mondial Movers en E.ON TIP 33 – Tem de dimmer
Dimmers verbruiken ook energie als de lamp uit is. Om dit te voorkomen kunt u de schakelaar van de lamp tussen het stopcontact en de dimmer plaatsen of de stekker er helemaal uit te trekken.

Mondial Movers en E.ON TIP 34 – Dimmer of niet?
Met een dimmer kunt u het licht precies afstellen zoals u het wilt hebben. In veel huishoudens staat de dimmer altijd op dezelfde stand. In dat geval kunt u beter een lamp met een lager wattage en zonder dimmer gebruiken. Dat is een stuk zuiniger.

Mondial Movers en E.ON TIP 35 – Beter niet
Moderne halogeenverlichting is vaak erg mooi als accent- of sfeerverlichting. Bedenk u wel dat het geen spaarlampen zijn en het dus niet de beste keuze is.

Mondial Movers en E.ON TIP 36 – Transformator uit
De meeste halogeenlampen werken met een transformator. Ook deze blijft stroom verbruiken als de lamp uit is. Is de transformator warm terwijl de lamp uitstaat, dan ‘lekt’ er energie. Door een schakelaar tussen het stopcontact en de transformator te plaatsen zet u alles uit. De stekker eruit trekken kan natuurlijk ook.

Mondial Movers en E.ON TIP 37 – Doekje erover
Ga af en toe met een vochtig doekje over de lampenkap. Een vuile of vette lampenkap laat minder licht door. Misschien kan er dan zelfs wel een lamp met een lager wattage in!

Mondial Movers en E.ON TIP 38 – Gezellige avond
Doe ’s avonds eens een lamp uit en steek in plaats daarvan een kaars aan. Dat bespaart energie en creëert een gezellige sfeer.

Mondial Movers en E.ON TIP 39 – Sluit de open haard 
Warme lucht kan ontsnappen door het rookkanaal van uw open haard. Gebruikt u de haard niet, sluit de afvoer dan af met een zogenoemde tochtklep of schoorsteenballon. Niet vergeten om weer weg te halen voordat u de haard aansteekt!

Mondial Movers en E.ON Energietips 40 – Glas voor de haard 
Veel mensen denken dat een open haard meer warmte afgeeft dan een haard waar een glasplaat voor is geplaatst. Niets is minder waar. Het speciale glas geeft juist meer warmte af en kan het energieverlies door de schoorsteen bovendien met de helft verminderen.

Mondial Movers en E.ON TIP 41 – Thermostaat lager
Heeft u de open haard aangestoken? Zet dan de thermostaat meteen wat lager. Het is zonde als de verwarming aanslaat terwijl er ook al een warm vuurtje brandt.

Mondial Movers en E.ON TIP 42 – Nachtstand
Mensen met een oudere (minder goed geïsoleerde) woning doen er goed aan om hun thermostaat ’s nachts op vijftien graden te zetten. Dit voorkomt dat de temperatuur binnen zover daalt, dat de ketel ’s ochtends extra hard moet werken om de woning warm te krijgen.

Mondial Movers en E.ON TIP 43 – Vloerverwarming
De gevoelstemperatuur van vloerverwarming is hoger dan bij cv-radiatoren. Dat komt omdat de warmte vanuit het laagste punt van uw kamer komt. Het voordeel daarvan is dat u de thermostaat lager kunt afstellen en zo bespaart op uw energierekening.

Mondial Movers en E.ON TIP 44 – Geef een radiator de ruimte
Plaats geen bank of dikke gordijnen voor radiatoren. Dat zorgt ervoor dat de warmte wordt belemmerd en achter obstakels blijft hangen in plaats van dat het de kamer verwarmt.

Mondial Movers en E.ON TIP 45 – Radiatorfolie
Door speciaal radiatorfolie tussen de radiator en de muur te plakken, wordt de warmte van de radiator beter weerkaatst in de richting van de (huis)kamer. De meeste doe-het-zelf-zaken verkopen radiatorfolie.

Mondial Movers en E.ON TIP 46 – Zorg voor ontluchting
Ontlucht radiatoren regelmatig. Lucht in de leidingen is namelijk niet bevorderlijk voor de werking van een radiator. Door af en toe lucht uit de leidingen te laten en de radiator bij te vullen met water kunnen uw radiatoren optimaal hun werk doen en voorkomt u onnodig energieverbruik.

Mondial Movers en E.ON TIP 47 – Elektrische verwarming
Een elektrische radiator gebruikt twee keer zoveel stroom als een cv-radiator voor dezelfde hoeveelheid warmte. Probeer dit apparaat daarom zo min mogelijk te gebruiken.

Mondial Movers en E.ON TIP 48 – Slimme thermostaat
Kies voor een slimme, zelfregelende (klok)thermostaat die anticipeert op de warmtebehoefte van uw huis. Deze thermostaten weten na verloop van tijd precies hoe snel uw huis afkoelt en opwarmt en schakelt zichzelf tijdig in of uit. Het resultaat: een aangename, constante temperatuur en een vriendelijkere energierekening.

Mondial Movers en E.ON TIP 49 – Verstandig plekje
Plaats een thermometer niet zomaar ergens in huis. Zoek een goede plek op een binnenmuur in de huiskamer waar het apparaat de omgevingstemperatuur goed kan waarnemen. Plaatst u de thermostaat dichtbij een warmtebron of koele gang, dan kan het apparaat de warmte in uw huis niet naar behoren regelen.

Mondial Movers en E.ON Energietips 50 – Voor het slapen gaan
Zet de thermostaat vast lager een half uur tot een uur voordat u naar bed gaat of het huis verlaat.Dat scheelt ongemerkt energie.

Mondial Movers en E.ON TIP 51 – Mag het een graadje minder?
U kunt een nog lagere energierekening tegemoet zien door de thermostaat overdag standaard een graadje lager te zetten.

Mondial Movers en E.ON TIP 52 – Verwarming laag!
Als u uw huis korte of langere tijd (bijvoorbeeld vakantie) verlaat, zet de verwarming dan lager. In verband met vocht of vorst kunt u de thermostaat beter niet helemaal uitzetten.

Mondial Movers en E.ON TIP 53 – Verwarming uit!
In kamers waar u overdag toch niet bent, bijvoorbeeld de slaap- of studeerkamer, kunt u de verwarming net zo goed helemaal uitdraaien.

Mondial Movers en E.ON TIP 54 – De thermostaatkraan
In een studeer- of hobbykamer wil de temperatuur nogal eens schommelen. Dat voelt vaak niet prettig aan. U kunt het ongemak verhelpen door een thermostaatkraan te installeren. Hierdoor wordt de ruimte contant verwarmd.

Mondial Movers en E.ON TIP 55 – Lage temperatuur verwarming
Lage temperatuur verwarming (LTV) is een verwarmingssysteem waarbij er water op een zeer lage temperatuur door vloeren of muren wordt geleid. Een LTV-systeem is met name interessant in combinatie met een warmtepomp. In de winte kan er warm water door de leidingen gepompt worden, terwijl u uw huis in de zomer met koud water kunt koelen.

Mondial Movers en E.ON TIP 56 – Op vakantie? Waakvlam uit
Als in uw huis nog een oude ketel hangt, vergeet dan niet om de waakvlam te doven wanneer u met vakantie gaat. Juist ’s zomers kan de waakvlam uit. Dat zult u zeker merken op uw gasrekening. Moderne ketels hebben een elektrononische ontsteking en geen waakvlam. Let wel op vorst.

Mondial Movers en E.ON TIP 57 – Hoog rendementsketel 

Wanneer er in uw huis nog een oude ketel hangt, kunt u beter overstappen op een hoogrendementsketel (HR-ketel). Deze verbruikt minder gas waardoor u op jaarbasis veel kunt besparen. De investering verdient u snel terug door een lagere energierekening.

Mondial Movers en E.ON TIP 58 – Kies de juiste ketel 
Niet elke verwarmingsketel is geschikt voor uw huis. Welke model u het beste kunt aanschaffen hangt af van uw huis, uw wensen en het budget. De meeste mensen kiezen voor een gasgestookte combiketel vanwege het hoge rendement. Laat u goed informeren over het warmwatertoestel dat het beste bij u en uw woonsituatie past.

Mondial Movers en E.ON TIP 59 – Noodzakelijk onderhoud
Laat uw cv-ketel regelmatig (een keer per twee jaar) goed nakijken door een erkend bedrijf bij u in de buurt. Vaak kunt u hiervoor een serviceabonnement afsluiten. Door de cv-ketel goed te laten onderhouden kunt u niet alleen de levensduur verlengen. U bespaart ook de nodige energie als uw ketel in topconditie is.

Mondial Movers en E.ON Energietips 60 – Kopen of huren?
Een nieuwe cv-ketel aanschaffen is een flinke investering, ook al heeft u het geld binnen enkele jaren terugverdiend. Wilt u geen grote, eenmalige uitgave doen, dan kunt u ook een verwarmings- of warmwatertoestel huren. Het voordeel hiervan is dat het onderhoud door de verhuurder wordt verzorgd en u in noodgevallen snel geholpen wordt.

Mondial Movers en E.ON TIP 61 – Zet de pomp uit
Zet de pomp ven de centrale verwarming in de zomer uit. Laat de pomp wel en keer per maand even lopen om te voorkomen dat deze vast gaat zitten. Bij een combiketel kunt u de pomp niet uitzetten.

Mondial Movers en E.ON TIP 62 – Boiler of geiser
Kiest u voor een boiler of geiser, denk dan van te voren goed na over de hoeveelheid water die u nodig denkt te hebben. Een apparaat dat meer water verwarmt dan u verbruikt, kost onnodig veel energie. Een apparaat dat te weinig water verwarmt is niet comfortabel.

Mondial Movers en E.ON TIP 63 – Op de juiste plaats
Als u een nieuwe boiler gaat aanschaffen is het verstandig om te kijken of het apparaat op exact dezelfde plaats moet komen of dat er ergens anders een betere plek is. Om warmteverlies in de leidingen zoveel mogelijk te beperken is het goed om de leidingen voor warm water zo kort mogelijk te houden. Bovendien heeft u dan snel warm water tot uw beschikking.

Mondial Movers en E.ON TIP 64 – Niet te hoog!
Stel de watertemperatuur van uw boiler niet te hoog in. Als u aan het warme water uit uw kraan koud water moet toevoegen omdat het anders te heet is, staat de temperatuur te hoog. Zet de temperatuur dan een graadje lager om energie te besparen.

Mondial Movers en E.ON TIP 65 – In het keukenkastje
Een kleine boiler in het keukenkastje verbruikt relatief veel energie. Wellicht is deze boiler helemaal niet meer nodig als u de grote boiler in huis op een handige plaats laat aansluiten.

Mondial Movers en E.ON TIP 66 – Zonneboiler
Het kan interessant zijn om voor een zonneboiler te kiezen. De zon verwarmt het water via een collector op uw dak. Indien nodig wordt voor aanvullende stookkracht een koppeling gemaakt naar uw gasleiding of HR-ketel. Met een zonneboiler bespaart u ongeveer de helft van het gasverbruik voor warm water.

Mondial Movers en E.ON TIP 67 – Dunne leidingen
Hoe dunner de leiding waar warm water doorheen stroomt, hoe minder het warmteverlies en hoe energiezuiniger uw huis.

Mondial Movers en E.ON TIP 68 – Warm water
De meeste mensen hebben ’s nachts geen warm water nodig. Als dat ook voor u geldt, kunt u energie besparen door de boiler gedurende de nacht uit te zetten. Dat kan met behulp van een tijdschakelaar.

Mondial Movers en E.ON TIP 69 – De stofzuiger: gek op energie
Een gemiddelde stofzuiger gebruikt circa tien keer meer elektriciteit per uur dan een computer. Kies bij de aanschaf van een stofzuiger daarom voor het meest energie-efficiënte model. Laat u hier in de winkel goed over informeren.

Mondial Movers en E.ON Energietips 70 – Vermogen instellen
Veel stofzuigers hebben de mogelijkheid om het vermogen in te stellen. Een lager vermogen betekent een tragere werking van de motor en minder elektriciteitsverbruik.

Mondial Movers en E.ON TIP 71 – De ouderwetse manier
Stofzuig alleen wanneer dat echt nodig is en grijp af en toe ook een terug naar de ouderwetse manier. Bezem, stoffer en blik en dweil kunnen de klus ook vaak prima aan.

Mondial Movers en E.ON TIP 72 – Zuinig stofzuigen
Leeg de stofzuigerzak regelmatig. Een volle stofzuigerzak zorgt ervoor dat uw stofzuiger minder vermogen heeft. Dat stofzuigt niet prettig en het duurt langer voordat  u het huis door bent. Daardoor verbruikt u meer energie dan nodig.

Mondial Movers en E.ON TIP 73 – Kruimeldief steelt energie
Maak van uw kruimeldief geen energiedief door de oplader van het apparaat niet constant in het stopcontact te laten zitten. Kortom: stekker eruit!

Mondial Movers en E.ON TIP 74 – Zet de televisie echt uit
Veel mensen denken dat de televisie uit is als hij in de standby-stand staat. Dat is niet zo. De televisie en alle andere apparaten met deze functie, zoals decoders, videorecorders, dvd-spelers en computers, verbruiken dan nog steeds stroom. Zet apparaten daarom altijd uit met de hoofdschakelaar.

Mondial Movers en E.ON TIP 75 – Standby-killers
Tegenwoordig zijn er zogenoemde ‘standby-killers’ op de markt die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld uw televisie automatisch wordt uitgeschakeld. Wanneer u de televisie met de afstandbediening uitzet, gaat het apparaat na een paar minuten helemaal uit. Dat scheelt energie en vermindert brandgevaar.

Mondial Movers en E.ON TIP 76 – Plasma of lcd?
Veel mensen vinden een grote plasma-tv erg mooi. Het nadeel is dat een plasma-tv nog altijd veel stroom verbruikt (ongeveer drie keer zoveel als een gewone tv). Een lcd-tv is al een veel beter alternatief.

Mondial Movers en E.ON TIP 77 – Televisie installeren
Installeer uw televisie op een minder lichte plek in de kamer. Daardoor hoeven de helderheid en het contrast niet zo hoog worden afgesteld.

Mondial Movers en E.ON TIP 78 – Mens-erger-je-niet
Zet de televisie eens uit en maak er een gezellige spelletjesavond van voor het hele gezin.

Mondial Movers en E.ON TIP 79 – Oeps, vergeten!
Kinderen kunnen binnen een paar seconden vergeten zijn wat ze aan het doen waren. U komt dan een kamer binnen waar de televisie, stereo en spelcomputer aan staan, terwijl er geen kind meer te bekennen is. Leer kinderen daarom aan dat zij elektrische apparaten uitschakelen wanneer ze iets anders willen gaan doen.

Mondial Movers en E.ON Energietips 80 – A-label voor airconditioning
Airconditioning kan aangename verkoeling bieden op hete dagen. Er zitten ook nadelen aan het gebruik van airconditioning, zoals het onzuinige karakter ervan. Laat u daarom goed informeren voordat u een airconditioningsysteem aanschaft en kies bij voorkeur voor een energiezuinig model met een A-label.

Mondial Movers en E.ON TIP 81 – Passende capaciteit
Kies een airconditioner die past bij de inhoud van de ruimte waar u het apparaat wilt gebruiken. Krachtiger is niet altijd beter.

Mondial Movers en E.ON TIP 82 – Eerder uitschakelen
Zet de airconditining aan die past bij de inhoud van de ruimte waar u het apparaat wilt gebruiken. Krachtiger is niet altijd beter.

Mondial Movers en E.ON TIP 83 – Gratis airco
Zet in de zomer ’s avonds de ramen en/of de buitendeur open om de (gratis) koele lucht binnen te laten.

Mondial Movers en E.ON TIP 84 – Tijdig vervangen
Vervang  uw oude apparaten zoals wasmachine en wasdroger op tijd door nieuwe, energiezuinige huishoudapparatuur. Let daarbij goed op het verplichte energielabel (A++ tot en met G). Op verschillende websites kunt u apparaten met elkaar vergelijken op zaken als prijs en energieverbruik.

Mondial Movers en E.ON TIP 85 – Goedkoop is (vaak) duurkoop
Let bij het kopen van een wasmachine niet alleen op het energieverbruik, maar ook op het waterverbruik en het toerental. Investeer liever wat meer in een zuinig apparaat. Dat betaalt zich terug in uw energierekening.

Mondial Movers en E.ON TIP 86 – Slimme apparaten
Er zijn intelligente wasmachines en wasdrogers te koop die niet meer water of energie verbruiken dan strikt noodzakelijk is. De wasmachine weegt bijvoorbeeld het gewicht van de was en stemt daar de benodigde hoeveelheid water (en het doseringsadvies) op af.

Mondial Movers en E.ON TIP 87 – Kreukvrij
Bent u toch al van plan om te strijken? Haal dan de was uit de droogtrommel voordat het kreukvrije programma begint. De strijkbout mag dan het laatste werk doen.

Mondial Movers en E.ON TIP 88 – Aansluiten op de waterleiding
Het is vaak mogelijk om uw huidige machine aan te sluiten op de warmwaterleiding. Dat kan door een warmwaterkraan in uw machine te laten installeren.

Mondial Movers en E.ON TIP 89 – Laden maar!

Een voorlader heeft de voorkeur boven een bovenlader. Een voorlader gebruikt namelijk minder water en minder energie.

Mondial Movers en E.ON Energietips 90 – Tikkie terug

Wassen op 60 graden kost twee keer zoveel energie als wassen op 40 graden. Wassen op 90 graden kost zelfs drie keer zoveel. Voor de schoonheid van uw wasgoed maakt het meestal niet uit. Was daarom altijd op een zo laag mogelijke temperatuur.

Mondial Movers en E.ON TIP 91 – Even weken 

Is de was erg vuil? Leg de meest vuile kleren dan eerst even in de week. Als u ze daarna in de wasmachine stopt hoeft er minder wasmiddel bij en kunt u volstaan met een lagere temperatuur.

Mondial Movers en E.ON TIP 92 – Er kan nog meer bij

Veel mensen stoppen te weinig was in hun wasmachine waardoor ze meer wasbeurten doen dan eigenlijk nodig is. Stop de trommel dus gerust maar wat voller.

Mondial Movers en E.ON TIP 93 – Centrifugeren
Centrifugeer de was goed voordat u de kleding in de droger stopt. Dat scheelt energie.

Mondial Movers en E.ON TIP 94 – Dag- en nachttarief
Maak, indien mogelijk, gebruik van het verschil in dag- en nachttarief. Het kan goedkoper zijn om de wasmachine en droger bijvoorbeeld ’s nachts of in het weekend te laten draaien.

Mondial Movers en E.ON TIP 95 – Droger dan droog

Wasdrogers hebben een tijdklok of een droogprogramma. Een droger met een programma droogt de was tot een bepaalde vochtigheid en slaat dan af. Wanneer u de machine zelf moet inschakelen, houd de droogtijd dan zo kort mogelijk. Een was die droger dan droog uit de machine komt heeft onnodig veel energie gekost.

Mondial Movers en E.ON TIP 96 – Gasdroger
De lucht in de gaswasdroger wordt met een elektronisch gestuurde gasbrander verwarmd. Zo kan in korte tijd een grote hoeveelheid lucht worden verwarmd waardoor de was vaak net zo droog wordt als in een elektrische droger.

Mondial Movers en E.ON TIP 97 – Warmtepompdroger
Warmtepompdrogers zijn energiezuinige condensdrogers. Een warmtepompdroger werkt net als een conventionele droger op elektriciteit, maar is stiller en verbruikt de helft minder elektriciteit. Een gasaansluiting of luchtafvoer is niet nodig.

Mondial Movers en E.ON TIP 98 – Lang of kort programma?
Het is energiezuiniger om de was te drogen met een lang programma op een lage temperatuur , dan met een kort programma op hoge temperatuur.

Mondial Movers en E.ON TIP 99 – Warme omgeving
Zowel lucht- als condensdrogers verbruiken veel minder energie als ze in een verwarmde ruimte staan. Dat geldt natuurlijk alleen als de ruimte toch al verwarmd is. Het is dus niet de bedoeling dat u speciaal voor de droger de verwarming aanzet. Dat kost juist meer energie.

Mondial Movers en E.ON TIP 100 – Houd uw droger pluisvrij
Maak uw droger na elk gebruik goed schoon. Achtergebleven stof en pluisjes zorgen er namelijk voor dat uw machine minder (energie)efficiënt werkt.

Mondial Movers en E.ON Energietips 101 – Maandag wasdag
Het is zuiniger om alle was achter elkaar te doen dan om af en toe een wasje te draaien. Tenminste, wanneer u de droger inschakelt. Een wasdroger gebruikt namelijk minder energie als het apparaat al is opgewarmd door een vorige droogronde.

Mondial Movers en E.ON TIP 102 – De goedkoopste wasdroger
De goedkoopste en meest milieuvriendelijke wasdroger is natuurlijk nog steeds de waslijn. Is het mooi weer en schijnt de zon? Geef uw wasdroger dan een dagje vrij en hand uw wasgoed buiten te drogen. Als u de was ’s winters binnen droogt, moet u wel iets meer stoken. Door het drogen van de was koelt de lucht namelijk iets af.

Mondial Movers en E.ON TIP 103 – Strijken? Bah!
Veel mensen hebben een hekel aan strijken. Dan is het goed om te weten dat u uzelf, uw energierekening en het milieu een groot plezier doet door alleen dingen te strijken die echt gestreken moeten worden. Het overige textiel kunt u best alleen even gladstrijken.

Mondial Movers en E.ON TIP 104 – Strijkijzer op tijd uitzetten 
Als u bijna klaar bent met strijken, nog maar een paar dingen te gaan, dan kunt u het apparaat vast uitzetten. Het strijkijzer blijft warm genoeg om ook de laatste kledingstukken goed te kunnen strijken.

Mondial Movers en E.ON TIP 105 – Slim strijkijzer
Een nieuw strijkijzer kopen? Kies dan voor een zo energiezuinig model. Er zijn strijkijzers verkrijgbaar die zichzelf uitzetten als ze een kwartier lang niet zijn gebruikt. Handig wanneer beneden de telefoon gaat!

Mondial Movers en E.ON TIP 106 – Elektrische deken 
In de slaapkamer is het vaak koeler dan op andere plaatsen in huis. Het is gezond en aangenaam om met het raam open te slapen, maar ’s winters kan het daardoor koud aanvoelen. Een elektrische onderdeken biedt dan uitkomst. Koop in plaats van een tweepersoons- een eenpersoons deken en leg deze dwars over het voeteneinde. Het duurt even voordat de deken is opgewarmd, dus vergeet niet om hem op tijd aan te zetten.

Mondial Movers en E.ON TIP 107 – Kort verwarmen
Is het koud buiten en heeft u daarom toch behoefte aan wat warmte in uw slaapkamer? Zet dan de verwarming een half uurtje voordat u naar bed gaat en weer uit als u gaat slapen.

Mondial Movers en E.ON TIP 108 – Waterbed kopen?
Het water in een waterbed moet verwarmd worden en dat kost veel stroom. Als u wilt besparen op uw energierekening kunt u beter geen waterbed nemen.

Mondial Movers en E.ON TIP 109 – Isolerende laag
Heeft of wilt u toch een waterbed? Zorg dan voor een isolerende laag tussen het bed en de vloer. Zonder warmtelek blijft uw bed namelijk beter op temperatuur en dat scheelt energie.

Mondial Movers en E.ON Energietips 110 – Uitzetten of afdekken
Zet uw waterbed overdag uit om energie te besparen of dek het goed af zodat u ’s avonds minder stroom hoeft te gebruiken om het bed op te warmen.

Mondial Movers en E.ON TIP 111 – Lekker knus
Warmwaterkruiken zijn weer helemaal in. Kruiken zijn er in allerlei trendy vormen en kleuren en de manier om lekker (energiezuinig) warm te blijven in bed.

Mondial Movers en E.ON TIP 112 – Mengkraan
Door in de keuken (en badkamer) een mengkraan te gebruiken, verspilt u veel minder warm water.

Mondial Movers en E.ON TIP 113 – Ongemerkt besparen
Speciale mondstukken of inlegringetjes voor kranen zorgen ervoor dat er per minuut minder water uit de kraan komt. Zonder dat u het merkt kunt u hiermee veel water besparen.

Mondial Movers en E.ON TIP 114 – Doorstroombegrenzer
Als u de kraan wagenwijd opendraait komt er doorgaans veel meer water uit dan u nodig heeft. Met een doorstroombegrenzer of perlator kunt u de doorstroom van water beperken. Het kost bovendien minder energie om een kleinere hoeveelheid water af te nemen.

Mondial Movers en E.ON TIP 115 – Niet door het putje!
U draait de kraan open voor warm water. Tijdens het wachten stromen er liters koud water ongebruikt door het putje. Zonde! Door het koude water op te vangen in een gieter of pan kunt u het gebruiken om de planten mee water te geven of groenten in te wassen.

Mondial Movers en E.ON TIP 116 – Recycle theewater

Heeft u net iets teveel theewater opgezet? Gooi het teveel aan water dan niet weg, maar bewaar het inde waterkoker of fluitketel tot u weer trek krijgt in een kopje thee. U kunt er natuurlijk ook de planten mee water geven.

Mondial Movers en E.ON TIP 117 – De waterkoker wint

Voor het koken van water is de waterkoker energiezuiniger dan het gasfornuis, die op zijn beurt weer energiezuiniger is dan de magnetron.

Mondial Movers en E.ON TIP 118 – Waterkoker ontkalken

Een waterkoker werkt het meest energie-efficiënt als u het apparaat regelmatig ontkalkt.

Mondial Movers en E.ON TIP 119 – Size does matter!
Bij de aanschaf van een koelkast doet u er goed aan om ook op het formaat te letten. Woont u alleen of met zijn tweeën, dan heeft u natuurlijk geen fors familieapparaat met bijbehorende energierekening nodig.

Mondial Movers en E.ON Energietips 120 – Energiezuinige combinatie
De meest energiezuinige koelkasten en vriezers zijn de combinatiemodellen waarbij het vriesgedeelte boven of onder de koelkast is geplaatst. Deze combinatie is veel zuiniger dan  twee losse apparaten naast elkaar.

Mondial Movers en E.ON TIP 121 – Een goede plek zoeken

Plaats een koelkast bij voorkeur op een koele plaats en dus niet te dicht bij een radiator, fornuis of raam (zonlicht).

Mondial Movers en E.ON TIP 122 – Binnen vriezen
Het lijkt een goed ideen om uw diepvriezer in een koude ruimte te zetten. Dat is het niet. De thermostaat kan ontregeld raken en de temperatuur in de vriezer juist oplopen.

Mondial Movers en E.ON TIP 123 – Van de muur af

Schuif uw koelkast niet helemaal tegen de muur, maar zorg dat de achterkant minstens 10 centimeter van de muur afstaat. Een koelkast gebruikt minder energie als de warmte die aan de achterkant vrijkomt, gemakkelijk weg kan.

Mondial Movers en E.ON TIP 124 – Niet alles hoeft koel
Gebruik uw koelkast alleen voor dingen die echt gekoeld moeten worden en bewaar andere dingen, zoals frisdranken en koekjes, in een (koele) voorraadkast of -kelder.

Mondial Movers en E.ON TIP 125 – Vinden wat u zoekt
Zorg ervoor dat alles in de koelkast een vaste plaats heeft. Zo vindt u snel wat u nodig heeft en hoeft de koelkastdeur niet langer dan noodzakelijk open te zijn.

Mondial Movers en E.ON TIP 126 – Goed sluitende deur

Als de deur van de koelkast niet goed sluit gaat er veel energie verloren. Dit kan voorkomen worden door het rubberen randje van de deur af en toe even schoon te maken met een vochtige doek.

Mondial Movers en E.ON TIP 127 – Temperatuur koelkast

Veel mensen stellen de temperatuur in hun koelkast of vriezer veel te laag af. Dat is nergens voor nodig en vraagt veel energie. Houd daarom voor de koelkast circa 4 graden aan en voor de vriezer circa – 15 graden aan.

Mondial Movers en E.ON TIP 128 – Op vakantie
Gaat u op vakantie? Zorg dan dat uw koelkast voor vertrek zo leeg mogelijk is en zet de temperatuur wat lager op het moment dat u weggaat. U kunt de koelkast natuurlijk ook helemaal uitzetten. Zet dan de deur een wel een stukje open om schimmels tegen te gaan.

Mondial Movers en E.ON TIP 129 – Dure snufjes  
Tegenwoordig zie je in witgoedzaken reusachtige koelkasten staan met allerlei ingebouwde snufjes, zoals een ijsmaker of waterautomaat. Vraag uzelf af of u deze functies werkelijk nodig heeft. Bedenk dat u ze elke maand zal terugzien op uw energierekening.

Mondial Movers en E.ON Energietips 130 – Regelmatig ontdooien
Het is belangrijk om uw vriezer regelmatig te ontdooien. Een vriezer met een dikke laag ijs van binnen moet meer moeite doen (lees: meer energie verbruiken) om op temperatuur te blijven.

Mondial Movers en E.ON TIP 131 – Eerst afkoelen
Laat eten eerst afkoelen voordat u het in de koelkast zet. Dat kost uw koelkast minder energie om alles koel te houden.

Mondial Movers en E.ON TIP 132 – Uit de vriezer in de koelkast
Leg bevroren vlees in de koelkast om te ontdooien. Dat bespaart energie omdat het vlees de temperatuur in de koelkast laag helpt houden. Bovendien kan het vlees zo rustig ontdooien waardoor het beter smaakt. Denk er overigens wel op tijd aan om het vlees in de koelkast te leggen, want het ontdooien duurt zo natuurlijk wel wat langer.

Mondial Movers en E.ON TIP 133 – (Bijna) vol

Het is niet energiezuinig wanneer uw vriezer helemaal en uw koelkast voor driekwart gevuld is met producten.

Mondial Movers en E.ON TIP 134 – Keep it clean
Houd de koelelementen aan de achterzijde van uw koelkast of vriezer stofvrij. Doet u dit niet, dan zal het apparaat in de loop van de tijd onnodig meer energie gaan verbruiken.

Mondial Movers en E.ON TIP 135 – Kookplaat kiezen
Elektrisch koken is in het algemeen duurder dan koken op gas. Van alle elektrische kookplaten verbruikt de inductiekookplaat de minste energie.

Mondial Movers en E.ON TIP 136 – Niet te groot, niet te klein

Gaat u met een klein pannetje aan de slag die de kookpit niet helemaal bedekt, dan gaat er aan de zijkanten veel energie verloren.

Mondial Movers en E.ON TIP 137 – Slimme inductieplaat
Bij het koken op een inductieplaat wordt alleen het deel van de kookplaat verwarmd waar uw pan op staat. Dat betekent dat u bij een kleinde pan op een grote kookplaat geen energieverlies heeft.

Mondial Movers en E.ON TIP 138 – Schoon en warm

Het kooktoestel schoonmaken is geen leuk karweitje, maar het levert wel iets op. Door het oppervlak schoon (en glanzend) te houden wordt de warmte maximaal weerkaatst en verbruikt u dus minder energie tijdens het koken.

Mondial Movers en E.ON TIP 139 – Deksels!
Door tijdens het koken deksels op de pannen te plaatsen, blijft de warmte zoveel mogelijk in de pan. Hierdoor kunt u het energieverbruik tijdens het koken aanzienlijk verlagen.

Mondial Movers en E.ON Energietips 140 – Snelkookpan
Gebruik een snelkookpan als u voedsel langdurig wilt koken. Op die manier kunt u een hoop energie besparen. 

Mondial Movers en E.ON TIP 141 – Zuinig met water

Wanneer u iets moet koken is het belangrijk dat u niet te veel water in de pan doet. Het duurt namelijk dan veel langer voordat het water kookt.

Mondial Movers en E.ON TIP 142 – Koken met minder
Als iets eenmaal aan de kook is kuntu de vlam of het extra vermogen lager zetten zonder dat het kookproces stopt. Doorkoken op vol vermogen kost extra energie en zorgt er niet voor dat uw eten sneller klaar is.

Mondial Movers en E.ON TIP 143 – Eerder uitschakelen
Veel kookplaten blijven nog een tijdje warm nadat ze zijn uitgeschakeld. Schakel ze daarom iets eerder uit. Dat bespaart ongemerkt energie.

Mondial Movers en E.ON TIP 144 – Stapelen maar!

Het stomen van eten is niet alleen gezond, het kan ook energie besparen als u het combineert met bijvoorbeeld het koken van aardappelen. Door gebruik te maken van een stapelbare stoompan haalt u zoveel mogelijk energie uit uw kookpit.

Mondial Movers en E.ON TIP 145 – Kook grote porties
Het kost veel minder energie om een keer een grote hoeveelheid te koken en vervolgens restjes op te warmen dan om meerdere dagen acher elkaar een nieuwe maaltijd te bereiden.

Mondial Movers en E.ON TIP 146 – Roerbakken
Eenpans- of roerbakgerechten vragen veel minder energie dan een fornuis vol pannen. Bovendien is uw eten snel klaar. Lekker en makkelijk.

Mondial Movers en E.ON TIP 147 – Kant-en-klaarmaaltijd
Het opwarmen van een restje of kant-en-klaarmaaltijd is energie-efficiënter als u de magnetron gebruikt in plaats van uw gasfornuis.

Mondial Movers en E.ON TIP 149 – Oven of magnetron?

Gebruik de oven voor ontdooien of het bereiden van grotere maaltijden. Kies voor het opwarmen van kleine porties voor de magnetron.

Mondial Movers en E.ON Energietips 150 – Kijk door het raampje
Wanneer u iets in de oven heeft staan is het heel verleidelijk om even de ovendeur open te doen om uw baksel te bekijken en de heerlijke geur op te snuiven. Toch gaat er op die manier veel warmte verloren. Weersta dus de verleiding en kijk gewoon door het venster.

Mondial Movers en E.ON TIP 151 – Sneller koken
Met een convectie- of heteluchtoven kunt u bereidingstijd van voedsel aanzienlijk verkorten. Doorgaans moet u bovendien een lagere temperatuur instellen dan bij andere ovens, zodat u meer energie bespaart.

Mondial Movers en E.ON TIP 152 – Bijna klaar? Oven uit
Een paar minuten voordat uw ovengerecht klaar is, kunt u de oven alvast uitzetten. Het kookproces zal hierdoor niet verstoord worden en het scheelt elke keer weer energie.

Mondial Movers en E.ON TIP 153 – Ovendeur open
Als u klaar bent met het gebruik van de oven kunt u de ovendeur het beste even wagenwijd open zetten. De warmte en hopelijk een aangename geur kunnen zich zo door uw huis verspreiden. Zo helpt u de verwarming een handje.

Mondial Movers en E.ON TIP 154 – Magnetron uit na gebruik
Klaar met het gebruiken van de magnetron? Zet het apparaat dan helemaal uit door de stekker uit het stopcontact te halen. U moet de volgende keer weliswaar de tijd opnieuw instellen, maar juist het display is een enorme energiesluiper.

Mondial Movers en E.ON TIP 155 – Espressotijd
Laat uw espressoapparaat niet de hele dag aanstaan, maar zet de machine elke keer na gebruik uit.

Mondial Movers en E.ON TIP 156 – Ontkalken
Ontkalk uw koffiezetapparaat regelmatig. Kalkaanslag vermindert de werking van uw apparaat waardoor het meer energie verbruikt.

Mondial Movers en E.ON TIP 157 – Thermoskan
Veel mensen denken dat koffie zetten veel energie vergt. Dat valt wel mee. De grootste  boosdoener is het warmhoudplaatje. Door een thermoskan te gebruiken kunt u veel energie besparen.

Mondial Movers en E.ON TIP 158 – Vaatwasser kopen?
Kies een vaatwasser die bij u en uw levenstijl past. Let daarbij goed op het energie- en waterverbruik. Kies bij voorkeur voor een machine met een zogenaamde bodemsensor. Deze stemt het water- en energieverbruik af op de hoeveelheid en vuilheid van de vaat.

Mondial Movers en E.ON TIP 159 – Groot of klein huishouden
Let ook op het formaat van de machine. Heeft u een klein huishouden, dan heeft u natuurlijk geen groot apparaat met bijbehorende energierekening nodig.

Mondial Movers en E.ON Energietips 160 – Vullen met warm water
Door te kiezen voor een hotfill apparaat, dat u aansluit op uw koud- en warmwaterleiding, HR-combiketel of zonneboiler, kunt u energie besparen. Uw vaatwasser wordt gevuld met warm water dat is opgewarmd met gas. Dat is goedkoper en effiecienter dan wanneer uw vaatwasser het benodigde water zelf elektrisch moet opwarmen

Mondial Movers en E.ON TIP 161 – Onderhoud de machine

Vet- en kalkresten op de bodem en in de leidingen van de afwasmachine zorgen ervoor dat de machine na verloop van tijd minder goe den minder zuinig gaat werken. Een paar jeer per jaar een machinereiniger gebruiken doet wonderen.

Mondial Movers en E.ON TIP 162 – Volle vaatwasser

Het gebruik van een afwasmachine kan energiezuiniger zijn dan met de hand afwassen als u de machine alleen aanzet als hij vol is, u een spaarprogramma of lage temperatuur instelt en de afwasmachine uit zet voor het droogprogramma begint.

Mondial Movers en E.ON TIP 163 – Voorspoelen is overbodig
Handmatig voorspelen heeft bij vaatwassers weinig nut, omdat ze vaak al een spoelstand in hun programma hebben. Doe etensresten in de afvalbakken en laat spoelen dus aan de vaatwasser over.

Mondial Movers en E.ON TIP 164 – Turn it off

Zet de vaatwasser uit na gebruik. Laat u het apparaat aan staan, dan verbruikt het bijna net zoveel stroom als wanneer er een programma draait.

Mondial Movers en E.ON TIP 165 – Vaat opsparen
Als u geen vaatwasmachine heeft, kunt u het beste de afwas verzamelen en in een keer doen. Elke keer de warme kraan opendraaien om een kopje en een bordje af te wassen is duur.

Mondial Movers en E.ON TIP 166 – Maak een sopje 

Wees zuinig met water. Door af te wassen in een gootsteen of afwasteiltje gebruikt u veel minder water dan wanneer u de kraan laat lopen.

Mondial Movers en E.ON TIP 167 – Schone vaat eerst
Was de minst vieze vaat, zoals glazen en kopjes, af voordat u met de echt vuile vaat begint. Dat zorgt ervoor datu minder vaak het afwaswater hoeft te verversen.

Mondial Movers en E.ON TIP 168 – Even in de week leggen
Het is goed om aangekoekte pannen en borden in een klein sopje te laten weken voordat u ze in de vaatwasser doet of zelf afwast. Dat scheelt in het waterverbruik.

Mondial Movers en E.ON TIP 169 – Let op de tijd
Veel mensen vinden het fijn om lang onder de douche te staan. U kunt het waterverbruik in uw huishouden flink omlaag brengen als ieder lid van het gezin niet langer onder de douche staat dan noodzakelijk is. Hier zijn speciale apparaatjes voor, maar een kookwekker of zandloper werkt ook prima.

Mondial Movers en E.ON Energietips 170 – Douchen of badderen
Vrijwel iedereen weet dat douchen veel minder water kost (circa 75 liter) kost dan wanneer u het bad vol laat lopen (120 tot 150 liter). Kies daarom wat vaker voor de douche en bewaar uitgebreid badderen voor bijzondere gelegenheden. Als u dan een keer in bad gaat, is het ook echt een feestje.

Mondial Movers en E.ON TIP 171 – Isoleer uw badkuip

Ligt u graag lange tijd in bad? Dan is het een goed idee om uw badkuip te isoleren. Het water blijft dan langer warm, zodat u niet steeds warm water hoeft toe te voegen.

Mondial Movers en E.ON TIP 172 – Tandenborstel opladen
Heeft u een elektrische tandenborstel? Vergeet dan niet om na het opladen van de tandenborstel de stekker van de lader uit het stopcontact te trekken. Anders blijft de lader namelijk energie verbruiken. 

Mondial Movers en E.ON TIP 173 – Kleine boodschap, minder water

Vervang oude kranen, de douchekop en de oude toiletstortbak door waterbesparende varianten. Moderne toiletstortbakken hebben vaak een spaarknop of spoelonderbreker waarmee u het waterverbruik kunt aanpassen.

Mondial Movers en E.ON TIP 174 – In de stortbak

Kies, wanneer u een nieuw toilet aanschaft, voor een kleiner model stortbak. Heeft u een grote stortbak en bent u nog niet aan een nieuw toilet toe? Dan kunt u ook een baksteen of een fles water in de stortbak leggen om zo minder water te verbruiken.

Mondial Movers en E.ON TIP 175 – Waterbesparende douchekop
Installeer een waterbesparende douchekop of spaardouche. Daarmee kunt u het warmwaterverbruik met enkele duizenden liters per jaar terugdringen. Door de gedachte alleen al zult u een stuk lekkerder douchen!

Mondial Movers en E.ON TIP 176 –  Storten maar!
Sommige mensen hebben een stortdouche of comfortdouche in hun badkamer, oftewel een douche met extra zijsproeiers of een extra grote douchekop die veel water doorlaten. Wie voor een model met stroomklasse S kiest, bespaart een hoop water.

Mondial Movers en E.ON TIP 177 –  Douchewarmteterugwinning
Bij warmteterugwinning uit douchewater wordt koud leidingwater voorverwarmd door het afvalwater van de douche, waardoor het minder energie kost om kraanwater te verwarmen. Hiermee kan meer dan de helft van het energieverbruik voor douchen worden bespaard.

Mondial Movers en E.ON TIP 178 –  Energiezuinig ontspannen
Sommige mensen hebben een sauna, whirlpool of stoomcabine in huis. Dat is natuurlijk een heerlijke manier om te ontspannen, maar het is niet de meest energiezuinige manier. Een uitstapje naar een saunacomplex of subtropisch zwembad kan goedkoper zijn.

Mondial Movers en E.ON TIP 179 –  Repareer lekkende leidingen
Drup, drup, drup. Tien druppels water per minuut lijkt weinig, maar het water dat op deze manier stilletjes uit uw kraan wegsijpelt kan wel oplopen tot wel 1.100 liter per jaar. Alleen daarom al is het verstandig om lekkende leidingen te repareren.

Mondial Movers en E.ON Energietips 180 –  Kraan dicht!
Draai de kraan dicht wanneer u zich tijdens een wasbeurt aan het inzepen bent. Doe dat ook tijdens het tandenpoetsen. Wist u dat u hierdoor elke keer ongeveer tien liter water kunt besparen?

Mondial Movers en E.ON TIP 181 –  Waterbadje
Mannen die zich nat scheren moeten hun scheermesje telkens even afspoelen. Doe dat dan niet onder een lopende kraan, maar maak een waterbadje in de wasbak. Dat scheelt energie en tientallen liters water per scheerbeurt.

Mondial Movers en E.ON TIP 182 – Houd het hoofd koel
Onderzoek wijst uit dat studeren in een koele kamer beter is. Zet daarom de thermostaat in uw studeer-/werkkamer iets lager.

Mondial Movers en E.ON TIP 183 – Zorg voor voldoende licht
Wanneer u werkt of studeert heeft u voldoende licht nodig. Doe gordijnen of jaloezieen daarom niet dicht, maar open om daglicht naar binnen te laten. Heeft u toch een lamp nodig? Draai dan bij voorkeur een enrgiezuinige spaarlamp in uw bureaulamp.

Mondial Movers en E.ON TIP 184 – Doorbreek de gewoonte

Veel mensen hebben de neiging om op kantoor de hele dag de lampen aan te hebben. Dat is vaak helemaal niet nodig. Dus, bij voldoende daglicht: lampen uit! Plaats desnoods een bewegingsmelder die de lamp uitschakelt wanneer een tijdlang niemand in het vertrek is.

Mondial Movers en E.ON TIP 185 – Zoek de hoofdschakelaar

Schakel elektrische apparaten zoals pc’s en printers helemaal uit. In de stand-by functie verbruiken ze namelijk nog steeds veel energie. Schakel het apparaat uit met de hoofdschakelaar.

Mondial Movers en E.ON TIP 186 – Stekker eruit!

Wie doet het niet? Veel mensen laten de stekker van hun mobiele telefoonlader in het stopcontact zitten na het opladen. Wist u dat een oplader in het stopcontact nog steeds energie verbruikt, ook al valt er niets op te laten? Dus voortaan overal: stekker eruit!

Mondial Movers en E.ON TIP 187 – Een knop voor alles

Wanneer u elke dag veel elektrische apparaten aan en uit moet zetten, kan het handig zijn om computer, kopieerapparaat, koffieautomaat, fax en dergelijke op een stekkerdoos aan te sluiten. Op die manier kunt u in een keer alle apparaten op een goede manier uitzetten.

Mondial Movers en E.ON TIP 188 – Super performance of goed genoeg?
U kunt uw computerscherm, net als het beeldscherm van uw televisie, aanpassen voor wat betreft de helderheid. Is er voldoende (dag)licht om u heen, dan kunt u de helderheid gerust een beetje lager zetten. Dat merkt u nauwelijks en het bespaart energie.

Mondial Movers en E.ON TIP 189 – Koop een laptop

Een laptop verbruikt tot 90 procent minder energie dan een gewone desktop cpmputer. Bovendien is een laptop handig te verplaatsen. U kunt bijvoorbeeld in de huiskamer werken waar het lekker warm is.

Mondial Movers en E.ON Energietips 190 –  Koop een lcd-monitor

Als u een desktop heeft kunt u ook energie besparen door voor een platte lcd-monitor te kiezen. Deze verbruikt ongeveer 30 procent minder energie dan een ‘gewone’monitor.

Mondial Movers en E.ON TIP 191 –  Energiezuinige modus
Stel uw computer zo in dat hij vanzelf overschakelt op een energiezuinige modus op het moment dat de computer bijvoorbeeld tien minuten niet wordt aangeraakt.

Mondial Movers en E.ON TIP 192 – Schermbeveiliging

Veel computers schakelen over op de schermbeveiliging als zij even niet worden gebruikt. Dat is heel goed, tenzij dan een filmpje wordt vertoond of er een tekst over het beeldscherm glijdt. Het is in dat geval beter om voor de optie ‘geen’ of ‘blanco’ te kiezen.

Mondial Movers en E.ON TIP 193 –  Even weg? Computer uit!

Zet uw computer uit als u even de deur uit gaat. U bespaart veel energie door de computer tijdelijk uit te schakelen en later weer op te starten. Het is een fabeltje dat het zuiniger is om de computer aan te laten staan.

Mondial Movers en E.ON TIP 194 – Laser- of inkjetprinter?

Let bij het kopen van een printer goed op het energieverbruik. Het is goed om te weten dat inkjetprinters veel minder energie verbruiken dan laserprinters. Als u toch een laserprinter nodig heeft, kies er dan een met een energiebesparende functie.

Mondial Movers en E.ON TIP 195 – Fotokopieerapparaat

Wilt u een fotokopieerapparaat aanschaffen? Koop dan een model dat zichzelf automatisch kan uitschakelen wanneer hij even niet wordt gebruikt. Dat bespaart tot 60 procent van het energieverbruik van dit apparaat.

Mondial Movers en E.ON TIP 196 – Wees zuinig met papier

Koop een printer die dubbelzijdig kan printen. U bespaart niet alleen veel papier, maar het scheelt ook in het energiebedrijf.

Mondial Movers en E.ON TIP 197 – Faxapparaat
Een faxapparaat staat altijd aan. Het apparaat verbruikt weinig stroom om faxen te verzenden en ontvangen. Bijna alle energie die een gemiddelde fax per jaar gebruikt komt voor rekening van de stand-by stand.

Mondial Movers en E.ON TIP 198 – E-mailen of faxen
Het sturen van een e-mail is zuiniger dan het maken van een print of het versturen van een fax. Tenminste, als uw computer al aanstond.   

Mondial Movers en E.ON TIP 199 – Samen delen
Bent u een zelfstandige zonder personeel? Dan kan het interessant zijn om met een paar andere mensen een kantoor te delen. Op die manier kunt u de (energie)kosten delen.  

Mondial Movers en E.ON Energietips 200 – Isolatie of airco
Als u uw werkkamer goed heeft geïsoleerd, dan heeft u waarschijnlijk helemaal geen energieverslindende airconditioning nodig. U kunt eventueel af en toe een ventilator aanzetten.  

Mondial Movers en E.ON TIP 201 – Airconditioning
Gebruik airconditioning alleen om de ergste warmte te bestrijden. Dat bespaart energie en zorgt er tevens voor dat u niet wordt blootgesteld aan grote temperatuurverschillen. Die kunnen uw weerstand namelijk aantasten.

Mondial Movers en E.ON TIP 202 – Omgekeerde wereld
Kijk uit dat u zich niet gaat aanpassen aan de airconditioning door bijvoorbeeld warmere kleding aan te trekken. Als u dit merkt, kunt u de airconditioning beter uitschakelen of een standje lager zetten.

Mondial Movers en E.ON TIP 203 – Kleurige huizen
Zwarte of donkere kleding voelen sneller warm aan dan lichtgekleurde kleding als de zon er op schijnt. Ditzelfde effect kunt u verwachten wanneer u uw huis gaat schilderen. Houd er dan rekening mee dat donkere oppervlakken tot wel 40 procent warmer kunnen worden dan witte of lichtgekleurde oppervlakken.

Mondial Movers en E.ON TIP 204 – Bewegingssensor
Laat de buitenlamp niet de hele avond of nacht branden, maar kies voor een lamp met een bewegingssensor. Dat is net zo veilig en scheelt in de energiekosten.

Mondial Movers en E.ON TIP 205 – Spaarlamp in de nacht
Wilt u uw buitenverlichting toch de hele nacht laten branden? Kies dan voor een spaarlamp.

Mondial Movers en E.ON TIP 206 – Lekker slapen

Rolluiken of screens voor de ramen houden licht en warmte buiten de deur. Met een van deze varianten voor uw slaapkamerraam kunt u lekker lang uitslapen in een koele, donkere kamer.

Mondial Movers en E.ON TIP 207 – Van onderen!

Isolatie onder uw benedenverdieping kan het warmteverlies van uw huis met meer dan 25 procent verminderen. U heeft uw investering na ongeveer zes jaar terugverdiend. Huizen die na 1975 zijn gebouwd zijn vaak al voorzien van vloerisolatie.

Mondial Movers en E.ON TIP 208 – Van boven!
Het aanleggen van dak- en/of gevelisolatie kan u veel energie besparen. Gevelisolatie heeft als bijkomend voordeel dat het minder geluid doorlaat. U heeft uw investering binnen drie jaar terugverdiend. Schakel altijd een vakkundig bedrijf in.

Mondial Movers en E.ON TIP 209 – Au naturel
De productie van natuurlijke isolatiematerialen kost ruim tien keer minder energie dan het maken van synthetische materialen als glasvezel. Wat de mate van isolatie betreft, doen beide varianten niet voor elkaar onder. Gaatr u ‘au naturel’, dan is dat wel beter voor het milieu.

Mondial Movers en E.ON Energietips 210 – Nooit meer koud met hout
Gaat u verbouwen? Gebruik dan als het even kan hout. Hout heeft namelijk het laagste energieverbruik en de laagste CO2-uitstoot van alle gangbare bouwmaterialen.

Mondial Movers en E.ON TIP 211 – Stro in huis
Stro is een uitstekend (en goedkoop) isolatiemateriaal. Gebouwen die voor hun isolatie gebruikmaken van strobalen zijn tot wel drie keer energiezuiniger.

Mondial Movers en E.ON TIP 212 – Hoge isolatiewaarde
Kies altijd voor materialen met een hoge isolatiewaarde. Hierdoor kunt u veel energie besparen. U kunt deze materialen herkennen aan hun zogenoemde R-waarde. Deze wordt bepaald door het soort materiaal en de dikte van het materiaal.

Mondial Movers en E.ON TIP 213 – Wees zorgvuldig
U heeft de juiste materialen in huis, maar dan bent u er nog niet. Want alleen als u de materialen zorgvuldig gebruikt, is uw huis optimaal geïsoleerd en energiezuinig. Bevestig het isolatiemateriaal stevig en vermijd kieren. Breng eventueel een dampremmende laag aan op de warme zijde.

Mondial Movers en E.ON TIP 214 – Vrijstaand huis

Woont u in een (half) vrijaand huis? Bekleed de buitenmuren dan met een (decoratief) weerbestendig isolatiemateriaal. De kosten van deze ingreep heeft u binnen een paar jaar terugverdiend dankzij een veel lagere energienota.

Mondial Movers en E.ON TIP 215 – Groen dak

Je ziet het steeds vaker: groene daken met daarop bijvoorbeeld weelderig groeiende sedumplantjes. Groene daken bieden uitstekende isolatie doordat de plantjes zonlicht en regenwater opvangen.

Mondial Movers en E.ON TIP 216 – Installeer zonnepanelen

Zonne-energie is een duurzame manier van elektriciteit opwekken. Steeds meer huiseigenaars plaatsen daarom zonnepanelen op het dak. Ondanks subsidie haalt u de investeringskosten er waarschijnlijk (nog) niet uit. U bespaart wel op uw energierekening en draagt een steentje bij aan een beter milieu.

Mondial Movers en E.ON TIP 217 – Kies verstandig

Bij het aanleggen of veranderen van een tuin is het verstandig om goed na te denken over de inrichting. Wat voor soort planten en bomen wilt u plaatsen? Wie voor droogtebestendige (mediterrane) soorten kiest, hoeft ’s zomers veel minder vaak te sproeien.

Mondial Movers en E.ON TIP 218 – Plant bomen!

Bomen geven niet alleen sfeer aan een tuin, ze kunnen ook energie besparen. In de zomer zorgen ze voor schaduw, waardoor het in huis koeler blijft. Gesnoeide en bladverliezende bomen laten in de winter zonlicht door de ramen en dat scheelt weer in de stookkosten.

Mondial Movers en E.ON TIP 219 – Overkap uw tuin
Een luifel of overkapping tegen het huis maakt van uw terras een aangename, schaduwrijke plek op zonnige dagen. Tegelijkertijd kan de zon niet naar binnen schijnen, waardoor uw huis koeler blijft en u binnen geen airconditioning nodig heeft. Ga na of er voor uw eventuele bouwplan een bouwvergunning van de gemeente nodig is.

Mondial Movers en E.ON Energietips 220 – Gordijnen open of dicht
Wanneer u geen luifel of zonnescherm heeft, kunt u ’s zomers de hitte buiten houden. Bijvoorbeeld door de, bij voorkeur lichtgekleurde, gordijnen of jaloezieën dicht te doen. In de winter mogen ze juist open blijven om de warmte van de zon binnen te laten.

Mondial Movers en E.ON TIP 221 – Van de regen in de drup

Plaats een regenton onder de regenpijp van uw huis of schuur. Met het water dat hierin wordt opgevangen (wel 7000 liter per jaar!) kunt u  bijvoorbeeld de planten in de tuin water geven.

Mondial Movers en E.ON TIP 222 – Plant een druivenstruik

Een druif houdt van een warme en zonnige standplaats. Plant een druivenstruik tegen de warmste buitenmuur van het huis. Leid de ranken op circa vijftien centimeter afstand van de muur. De buffer van lucht die hierdoor ontstaat heeft een isolerende werking en is ook nog eens goed voor de druivenoogst.

Mondial Movers en E.ON TIP 223 – Een heg helpt

Waait de wind altijd uit dezelfde hoek tegen uw huismuur? Door een heg te plaatsen kunt u warmteverlies door de muur beperken. U kunt dus energie besparen met de keus van de tuinbeplanting.

Mondial Movers en E.ON TIP 224 – Gebruik een gieter
Gebruik een gieter om planten water te geven en giet alleen water op de stammen stelen. Op die manier verbruikt u aanzienlijk minder water dan wanneer u gaat sproeien met een tuinslang.

Mondial Movers en E.ON TIP 225 – Tijd om te sproeien
Wilt u de tuin sproeien? Doe dit dan bij voorkeur ’s ochtends vroeg of ’s avonds nadat de zon is ondergegaan. Dan verdampt er zo min mogelijk water. Het is bovendien beter voor uw planten.

Mondial Movers en E.ON TIP 226 – Groen is gras
Goed nieuws voor mensen die een hekel hebben aan grasmaaien: houd het gras lang! Een gazonnetje van minstens vier centimeter hoog voorkomt dat het grondoppervlak snel uitdroogt en er dus minder vaak gesproeid moet worden.

Mondial Movers en E.ON TIP 227 – Vijverpomp
Heeft u een vijver met een vijverpomp of waterval? Dan kunt u heel gemakkelijk energie besparen door ze af en toe gewoon even uit te zetten. De waterval kan ’s nachts sowieso uit, er kijkt dan toch niemand naar. Ook hier biedt een tijdschakelaar de oplossing.

Mondial Movers en E.ON TIP 228 – Knus op het terras
Steeds meer mensen kopen een terrasverwarmer, maar wist u dat dit een van de meest energievretende apparaten is? Het is energiezuiniger en een stuk gezelliger om een trui aan te trekken of een deken te pakken als u het buiten koud krijgt.

Mondial Movers en E.ON TIP 229 – Fakkels in de tuin
U kunt uw tuin ’s avonds verlichten door fakkels in de tuin te plaatsen. Hiermee bespaart u op de buitenverlichting en creërt u bovendien een gezellige sfeer.

Mondial Movers en E.ON Energietips 230 – Behaaglijk bij het vuur

Heeft u het soms fris als u ’s avonds buiten zit? Steek dan een vuurkorf aan. Deze brengt niet alleen sfeer, maar ook (gratis) warmte.

Mondial Movers en E.ON TIP 231 – Groen maaien
Elektrische of benzinegrasmaaiers verbruiken veel energie. Maai uw gazon daarom met een handmaaier, dat is ook nog eens heel gezond voor uw lichaam. Heeft u een grote tuin? Probeer uw maaimachine dan wat minder vaak te gebruiken.

Mondial Movers en E.ON TIP 232 – Blazen of vegen?
Bladblazers verbruiken relatief veel stroom. U kunt energie besparen door bladeren in uw tuin op de ouderwetse manier bij elkaar te harken.

Mondial Movers en E.ON TIP 233 – Maak een composthoop
Door zelf een composthoop te maken uit tuin-en keukenafval beschikt u gratis over een goede bodemverbeteraar voor uw tuin. Bovendien kunt u mogelijk besparen op de gemeentelijke kosten voor afvalverwerking. Het scheelt in elk geval in de transportkosten van de afvalverwerker.

Mondial Movers en E.ON TIP 234 – Lekker buiten eten
Wie heeft er op een warme zomerdag zin om lang in de keuken te staan? Gelukkig hoeft dat ook niet. U kunt ook de barbecue aansteken of een eenvoudige maaltijd bereiden in een zonne-oven. Deze kunt u zelf maken door bijvoorbeeld een vergiet te bekleden met aluminiumfolie.

Mondial Movers en E.ON TIP 235 – Benut zonlicht
Kies voor tuinverlichting die werkt op zonne-energie. De lampen laden zich overdag gratis op en gaan ’s avonds vanzelf aan als het donker wordt. Tuinverlichting op zonne-energie is goedkoop en scheelt bovendien een hoop snoeren in de tuin.

Mondial Movers en E.ON TIP 236 – Tijdschakelaar
Vergeet u wel eens om ’s avonds de tuinverlichting uit te doen? Dan is het een goed en energiebesparend idee om een tijdschakelaar op uw tuinverlichting aan te sluiten. U kunt de klok soms zelfs per seizoen instellen.

Mondial Movers en E.ON TIP 237 – Buitenlamp
Spaarlampen zijn ongeschikt voor buitenlampen met een bewegingssensor omdat ze een opwarmperiode nodig hebben. Gebruik hiervoor een halogeenlamp. Voor lampen met een ingebouwde sensor, waarbij de lamp aangaat als het donker wordt, zijn spaarlampen wel weer heel geschikt.

Mondial Movers en E.ON TIP 238 – Auto wassen
Het is niet altijd nodig om kraanwater te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld ook regenwater gebruiken om de auto te wassen. U doet er in elk geval goed aan om uw auto met de hand te wassen. Met een tuinslang verbruikt u namelijk veel meer water.

Mondial Movers en E.ON TIP 239 – Milieuvriendelijke wasstraat
In een wasstraat met het Milieukenmerk wordt energiezuinig en met een beperkte hoeveelheid water in een gesloten systeem gewerkt.

Mondial Movers en E.ON Energietips 241 – Naar de garage
Breng uw auto regelmatig naar de garage voor onderhoud. Door auto’s in goede staat te houden rijden voertuigen een stuk zuiniger.

Mondial Movers en E.ON TIP 242 – Speelgoed met een uitknop
Leer uw kind(eren) om elektronisch speelgoed uit te zetten wanneer ze klaar zijn met spelen of moedig ze aan om vaker buiten te gaan spelen. Dat is gezond en kan een hoop energie besparen.

Mondial Movers en E.ON TIP 243 – Duurzame apparatuur
Er komen steeds meer opladers en opwindapparaten op de markt die werken op wind- of zonne-energie. Denk daarbij aan radio’s of opladers voor een mobiele telefoon. Deze apparaten hebben geen dure elektriciteit nodig en zijn handig mee te nemen op vakantie.

Mondial Movers en E.ON TIP 244 – Oplaadbare batterijen
Oplaadbare batterijen zijn goedkoper en beter voor het milieu dan ‘gewone’ batterijen. Oplaadbare batterijen zijn geschikt voor apparaten die in verhouding veel stroom gebruiken, zoals een mp3-speler of de flitser van uw fotocamera.

Mondial Movers en E.ON TIP 245 – Kerstverlichting
Kies voor LED-lampjes als u op zoek bent naar zuinige kerstverlichting. Deze lampjes zijn wel wat duurder in de aanschaf, maar daar staat tegenover dat ze weinig energie verbruiken, lang meegaan en minder snel kapot gaan.

Mondial Movers en E.ON TIP 246 – Verlichting
In Amerika is het al langere tijd gebruikelijk om met kerst ook de tuin en de buitenkant van het huis te verlichten. In Nederland zie je tegenwoordig ook steeds meer versierde en verlichte huizen en tuinen. Dit is niet bepaald energiezuinig. Verlicht dus met mate of doe de lampjes alleen ’s avonds aan.

Mondial Movers en E.ON TIP 247 – Batterijen?
Oplaadbare batterijen zijn goed. Nog beter is het om dit opladen te doen met een oplader op zonne-energie. Er is een batterij oplader op zonne-energie voor verschillende soorten batterijen.

Mondial Movers en E.ON TIP 248 – Dure vissen
Een tropisch aquarium is een grote energieverbruiker. Denk na voordat u besluit vissen als huisdieren te houden en maak af en toe een uitstapje (met het hele gezin) naar een tropisch aquarium of dierentuin.

Mondial Movers en E.ON TIP 249 – Meterkast
Door uw gas- en elektriciteitsverbruik bij te houden, weet u na verloop van tijd precies hoeveel gas en elektriciteit u gebruikt. U kunt dan nagaan met hoeveel u dit bedrag omlaag kunt brengen door energiebesparende maatregelen te treffen.

Mondial Movers en E.ON Energietips 250 – Zwembad in de tuin
Heeft u een zwembad of wilt u een zwembad in de tuin aanleggen? Er zijn systemen verkrijgbaar die het water (gedeeltelijk) verwarmen door middel van zonne-energie.